Preses ziņas

  • 2019
  • 2018
  • 2017
  • 2016
  • 2015
  • 2014
  • 2013
  • 2012
  • 2011
  • 2010
  • 2009
  • Lēno deju vakarā Valmiermuižas teātra kafejnīcā Valmieras drāmas teātrī 18. aprīlī uzstāsies režisors un mūziķis Vladislavs Nastavševs kopā ar eksperimentālās mūzikas grupu „Ezeri”. Klausītājiem jaunā skanējumā izpildīs iemīļotas dziesmas no paša veidotajām izrādēm. Šis būs mākslinieku pirmais koncerts 2019. gadā, kā arī retā reize, kad viņi sniedz baudījumu kultūrmīļiem ārpus galvaspilsētas.

    Nastavševa izrāžu mūzikai raksturīgas liriskas melodijas, kas nu saplūdušas ar ritmiskiem deju mūzikas skaņdarbiem, bet dziesmu tekstiem izmantotas krievu dzejnieka Nikolaja Kuzmina eksistenciālās rindas, kas katru dziesmu padara par stāstu.

    „Dziesmas ir domātas baudai, lai tās klausītos un gūtu baudu, un deja – tā ir citāda komunikācijas forma, kas nāk tad, kad vārdi ir lieki. Līdz ar to lēno deju vakari ir reizē gan koncerts, gan cita veida pieredze, sajūtu notikums – valda atmosfēra, kas iedrošina cilvēkus dejot, ļaujoties mūzikas valdzinājumam un otra cilvēka klātbūtnei,” uzrunājot apmeklētājus, bilst Vladislavs Nastavševs.

    Paša sacerētā un bieži vien arī izpildītā mūzika ir režisora izrāžu neatņemama sastāvdaļa. Skaņdarbu spēju eksistēt ārpus teātra telpas jau pierādījuši vairāki plaši apmeklēti koncerti un „Lēno deju vakari” Fon Stricka villā, Rīgā. Pateicoties klausītāju, skatītāju un dejotāju lielajai atsaucībai un interesei, režisors un komponists Vladislavs Nastavševs kopā ar grupu „Ezeri” Valmiermuižas teātra kafejnīcā vēlreiz izpildīs savus skaņdarbus uz teātra skatuvēm vēl nedzirdētā skanējumā.

    Pasākums norisinās Valmieras Mākslas dienu 2019 ietvaros, pasākuma atbalstītājs – Valmieras pilsētas pašvaldība.

    Vladislavs Nastavševs un grupa „Ezeri” Valmiermuižas teātra kafejnīcā (Lāčplēša iela 4, Valmiera) uzstāsies 18. aprīlī plkst. 21.00. Dalība – 10 EUR, biļetes iegādājamas internetā, Valmieras drāmas teātra un „Biļešu paradīzes” kasēs.

    Valmiermuižas teātra kafejnīca ir jauna kultūrvieta Valmierā. Tā ir jauna telpa ne vien mūsdienu Latvijas garšu baudīšanai, bet arī dažādām mūsdienu Latvijas laikmetīgās mākslas izpausmēm. Valmiermuižas teātra kafejnīca Valmieras drāmas teātrī gaida viesus katru dienu no plkst. 12.00 līdz 23.00, izņemot pirmdienas.

    Plašākai informācijai: Valmiermuižas kultūras biedrība, kultura@valmiermuiza.lv, tālr. nr.: 27337798

    Aizvērt
  • Godinot senos amatus un meklējot jaunus laikmetīgā latviskuma attīstības ceļus, zīmols „Valmiermuiža” vērš plašumā piedāvājumu viesmīlības nozarē un izveidojis jaunu kultūras vietu Valmierā – Valmiermuižas teātra kafejnīcu. Tās izveidē un interjera tapšanā ieguldīti 160 000 eiro.

    Jānis Baiks, Valmieras pilsētas pašvaldības domes priekšsēdētājs: „Ir liels prieks, ka pašmāju amatu alus brūvētāji Valmiermuižas alus darītava ienāk pilsētā ar svaigu, laikmetīgu piedāvājumu. Valmierai ir bagāta kultūras vēsture, kā arī senas ražošanas, tirgošanās un amatniecības tradīcijas. Valmiera lepojas ar uzņēmējiem, kas ciena un godā mūsu saknes, kā arī veido jaunas tradīcijas.”

    Arhitekts Austris Mailītis Valmiermuižas teātra kafejnīcas interjerā apvienojis laikmetīgu latviskumu un tradīciju spēku. Galvenais telpas elements ir garais saimes galds, kas darināts no vecajiem Mežaparka Dziesmu svētku estrādes dēļiem, bet spoguļu vietā sienas klāj ilgmūžīgas pulētas nerūsējošā tērauda plāksnes. Valmiermuižas teātra kafejnīcas mēbeles un dizaina elementus izgatavojuši Latvijas galdnieki un metālmākslinieki.

    „Valmieras teātrī ir ienākušas pārmaiņas un jaunas vēsmas. Teātra kafejnīca ir atdzimusi jaunā kvalitātē kā unikāla kultūrvieta un vide radošām izpausmēm,” stāsta Evita Ašeradena, Valmieras drāmas teātra valdes locekle.

    Jaunatklātā Valmiermuižas teātra kafejnīca vienlaikus ir arī mākslas galerija, kurā var iepazīt un iegādāties mūsdienu latviešu mākslinieku darbus. Līdz 24. maijam galerijā ir apskatāma gleznotāja Rituma Ivanova izstāde „Baltā gaisma”. Tajā iekļauti Valmierā vēl nebijuši mākslas darbi – Ivanova baltie plastikas darbi no 2018. gada sērijas „Baltā gaisma” un gleznas no 2013. gada sērijas „Ilūziju simboli”, kas aplūko dzīves, nāves, gaismas un apziņas izpausmes tematiku, vēršot uzmanību uz iekšēju un jēgpilnu dzīves svinēšanu.

    Jaunatklātajā kultūrtelpā plānots organizēt arī dažādus koncertus un kinoseansus. Taču ikdienā kafejnīca piedāvā aizraujošu Latvijas garšas ceļojumu Valmiermuižas šefpavāra Uģa Veita vadībā. Īpaša loma te atvēlēta desertiem un kūkām, ko no Latvijas dabas un zemes veltēm radījusi Valmiermuižas kūkmeistare Madara Puķe.

    Aigars Ruņģis, Valmiermuižas alus darītavas saimnieks: „Līdz ar maksimālās darbības jaudas sasniegšanu Valmiermuižas alus darītavā vēlamies augt tālāk un ieguldīt savas zināšanas un amatu prasmes, lai attīstītu alus baudīšanas kultūru Latvijā, tostarp tai atbilstošu viesmīlības piedāvājumu. Esam pagodināti par draugu – Valmieras drāmas teātra – uzaicinājumu piedalīties koncepta kafejnīcas veidošanā, kas atspoguļo mūsdienu latvisko domāšanu un dizainu. Vēlamies šeit pulcēt kultūras baudītājus un gardēžus no visas Latvijas, kā arī tuvākām un tālākām valstīm, lai rādītu laikmetīgo latviskumu visā tā daudzveidībā.”

    Valmiermuižas teātra kafejnīca gaida viesus katru dienu no plkst. 12.00 līdz 23.00, izņemot pirmdienas. Informācija par kafejnīcas kultūras programmu un piedāvājumu gardēžiem pieejama: www.facebook.com/ValmiermuizasTeatraKafejnica/.

    Papildu informācija:
    Rūta Lapiņa
    „Valmiermuižas alus” vēstnese
    Tālr. 26534501, e-pasts: ruta.lapina@valmiermuiza.lv

    Aizvērt
  • Godinot senos amatus un meklējot jaunus laikmetīgā latviskuma attīstības ceļus, zīmols „Valmiermuiža” vērš plašumā piedāvājumu viesmīlības nozarē. Nupat Valmierā atklāta jauna laikmetīga kultūras vieta – Valmiermuižas teātra kafejnīca. Tās izveidē un interjera tapšanā ieguldīti 160 000 eiro.

    Arhitekts Austris Mailītis jaunās kultūrtelpas interjerā apvienojis laikmetīgu latviskumu un tradīciju spēku. Galvenais telpas elements ir garais saimes galds, kas darināts no vecajiem Mežaparka Dziesmu svētku estrādes dēļiem, bet spoguļu vietā sienas klāj ilgmūžīgas pulētas nerūsējošā tērauda plāksnes. Valmiermuižas teātra kafejnīcas mēbeles un dizaina elementus izgatavojuši Latvijas galdnieki un metālmākslinieki.

    Valmiermuižas teātra kafejnīcā ir mākslas galerija, kurā var iepazīt un iegādāties mūsdienu latviešu mākslinieku darbus, telpa koncertiem un kinoseansiem un kafejnīca, kas piedāvā aizraujošu Latvijas garšas ceļojumu Valmiermuižas šefpavāra Uģa Veita vadībā. Īpaša loma te atvēlēta desertiem un kūkām, ko no Latvijas dabas un zemes veltēm radījusi Valmiermuižas kūkmeistare Madara Puķe.

    Aigars Ruņģis, Valmiermuižas alus darītavas saimnieks: „Valmiermuižas alus darītava ir sasniegusi maksimālo alus brūvēšanas jaudu. Mēs neplānojam palielināt izbrūvētā alus apjomu, tā vietā radīsim vēl bagātīgāku alus garšu klāstu, paliekot uzticīgi kvalitātei un misijai – attīstīt alus baudīšanas kultūru Latvijā un tai atbilstošu viesmīlības piedāvājumu. Par to rūpējas mūsu viesmīlības virziens „Valmiermuižas pils”. Esam pagodināti par draugu – Valmieras drāmas teātra – uzaicinājumu veidot koncepta kafejnīcu, kas atspoguļo mūsdienu latvisko domāšanu un dizainu. Vēlamies šeit pulcēt kultūras baudītājus un gardēžus no visas Latvijas, kā arī tuvākām un tālākām valstīm, lai rādītu laikmetīgo latviskumu visā tā daudzveidībā.”

    Valmiermuižas teātra kafejnīca gaida viesus katru dienu no plkst. 12.00 līdz 23.00, izņemot pirmdienas. Valmierieši un pilsētas viesi ir aicināti apmeklēt Valmiermuižas teātra kafejnīcas atklāšanas svinību nedēļas pasākumus līdz 31. martam. Informācija par kafejnīcas kultūras programmu un piedāvājumu gardēžiem pieejama: www.valmiermuiza.lv/svinibu-kalendars/.

    Lai popularizētu Latvijas alus garšas mūsu iedzīvotājiem un viesiem, „Valmiermuižas pils” jau kopš darbības pirmsākumiem piedāvā ekskursijas alus darītavā, bet laika gaitā piedāvājums kļuvis aizvien pilnīgāks, nodrošinot vēl bagātīgāku pieredzi alus baudītājiem. Līdzās alus darītavai darbojas alus tirgotava un alus virtuve; jau vairākus gadus atvērta Valmiermuižas alus vēstniecība Rīgā ar savu alus tirgotavu un alus virtuvi; vasarā pieejama Valmiermuižas vasarnīca pie Vaidavas ezera; šogad no aprīļa līdz oktobrim darbosies arī Valmiermuižas alus dārzs Siguldas pils ansamblī. Savukārt līgums par saimniekošanu Valmiermuižas teātra kafejnīcā ar Valmieras drāmas teātri noslēgts uz desmit gadiem.

    Pērn „Valmiermuižas pils” apgrozījums audzis par 12,7%, salīdzinot ar 2017. gadu, kad apgrozījums bija 1,6 miljoni eiro, pagājušajā gadā tas sasniedzis 1,8 miljonus eiro. 2019. gadā plānots audzēt apgrozījumu vēl par 15%, sasniedzot 2,1 miljonu eiro. “Valmiermuižas pils” nodarbina vairāk darbinieku nekā alus darītava: 2018. gadā „Valmiermuižas pilī” strādāja 76 darbinieki, bet alus darītavā – 68.

    100% SIA „Valmiermuižas alus” un SIA „Valmiermuižas pils” kapitāldaļu pieder SIA „Valmiermuižas ieguldījumu fonds”, kas dibināts ar nolūku attīstīt zīmolu „Valmiermuiža” ilgtermiņā, popularizēt Valmiermuižu kā gardēžu tūrisma ceļa mērķi un sekmēt „Valmiermuižas alus” eksportu. 60% fonda daļu pieder alus darītavas saimniekam Aigaram Ruņģim, 24% Austrijas ieguldījumu fondam „Industrieliegenschaftenverwaltung AG” (ILAG) un 16% Vācijas uzņēmumam „Thinkflink GmbH”.

    Papildu informācija:
    Rūta Lapiņa
    „Valmiermuižas alus” vēstnese
    Tālr. 26534501
    e-pasts: ruta.lapina@valmiermuiza.lv

    Aizvērt
  • Šo sestdien, 16. martā, pie Valmiermuižas alus darītavas no plkst. 11.00 līdz 15.00 svinēsim pavasara saulgriežus, andelēsimies tirdziņā „Gardu muti”, kā arī izzināsim garšu daudzveidību. Dalību tirdziņā pieteikuši teju 120 mājražotāji un amatnieki!

    Pavasara saulgrieži tiek daudzināti laikā, kad dienas garums sāk pārspēt nakti. Pēc ziemas miera uz andeli pulcēsies tirgotāji no malu malām, kas piedāvās lauku labumus, dzērienus, našķus, kā arī amatnieku darinātas lietas un rotas. Par atbilstošu muzikālo pavadījumu rūpēsies grupa „Daba San”, kas savā muzikālajā daiļradē sapludina seno ar mūsdienām.

    Olas izsenis dažādām tautām ir bijis dzīvības simbols un arī latviešu pavasara saulgriežu tradīcijās tām ierādīta īpaša vieta. Kopā ar Valmieras muzeja saimniecēm krāsosim un ripināsim, kā arī ēdīsim olas, jo līdzās apaļiem plāceņiem, diedzētiem graudiem, tās ir galvenais Lielās dienas ēdiens, kas simbolizē saulīti.

    Esam parūpējušies par aizraujošām nodarbēm mazākajiem tirdziņa apmeklētājiem – kopā ar Dabas aizsardzības pārvaldi būs iespēja darināt putnu būrīšus strazdiem. Savukārt radošā darbnīca „Dabas bērns” iemācīs palūktoies uz it kā nevajadzīgām lietām no cita skatu punkta, dodot otro dzīvi audumam. Būs iespēja pagatavot lelles, auduma maisiņus un pat rotas! Lai izzinātu, kā ikdienā ieviest ilgtspējīgus un zaļus paradumus, „Zero Waste Latvija” ieteiks, kā vienreiz lietojamus sadzīves priekšmetus aizstāt ar videi draudzīgākiem. Protams, neizpaliks iepazīšanās vai atkalsatikšanās ar Valmiermuižas staļļa saimi, kā arī viens no svarīgiem Lielās dienas rituāliem – šūpošanās. Pēc seniem priekšstatiem šūpošanās ir saistīta ar auglību, tas jādara, lai labi padotos lopi, lini, kā arī, lai pasargātu sevi no odu un dunduru dzēlieniem.

    Pēc tirdziņa – 16. martā plkst. 16.00 – Valmiermuižas alus virtuvē aicinām uz garšu meistarnīcu „Atslodzes našķis – topinambūrs”. Garšu meistarnīca taps kopā ar „Gardu muti” garšradi un „Labas saknes” meistari Dainu Eglīti-Antonu. Izzināsim topinambūru, spiedīsim sulu, gatavosim smēriņu un asumiņam piešausim cidoniju piparus. Iepriekšēja pieteikšanās līdz 15. martam, rakstot uz info@gardumuti.lv.

    Gadskārtu svinības rīko Valmiermuižas kultūras biedrība. Atbalsta: Valmiermuižas alus darītava, garškopju kustība „Gardu muti”, Burtnieku novada pašvaldība, Valmieras Kultūras centrs, SIA „ZAAO”, laikraksts „Liesma” un tirdzniecības centrs „Valleta”. Gadskārtu svinības un tirdziņi „Gardu muti” pie Valmiermuižas alus darītavas 2019. gadā plānoti četras reizes – pavasara, vasaras, rudens un ziemas saulgriežos. Svinību laikā tradicionālās kultūras saturu papildinās arī ilgtspējīgas, atbildīgas un zaļas dzīvošanas izzināšana.

    Plašākai informācijai:
    Valmiermuižas kultūras biedrība, kultura@valmiermuiza.lv, tālr. nr.: 27337798.

    Aizvērt
  • No šodienas, 14. marta, Valmieras drāmas teātrī apmeklētājiem durvis ver Valmiermuižas teātra kafejnīca – jauna telpa ne vien mūsdienu Latvijas garšu baudīšanai, bet arī dažādām mūsdienu Latvijas laikmetīgās mākslas izpausmēm. Tajā goda vieta ierādīta saimes galdam, kurā atdzimuši vēsturiskie Mežaparka estrādes dēļi un pie kura izcilu maltīti un kultūras programmu baudīt aicināti gan valmierieši, gan pilsētas viesi.

    Ideju par Valmiermuižas teātra kafejnīcu radījusi Latvijas amatu alus darīta “Valmiermuižas alus” sadarbībā ar Valmieras drāmas teātri, un jaunās kultūrtelpas arhitekts ir Austris Mailītis. Šai kultūrvietai ir simboliska nozīme, jo Valmiera ir latviskuma šūpulis, Atmodas pilsēta. Valmiermuižā pie draudžu galdiem darbu sākušas draudžu skolas; šaipusē dzimusi Dziesmu svētku kustība, un nu Dziesmu svētku skatuves dēļi atgriežas Valmierā citādi, pārveidoti – tie kļūst par saimes galdu, pie kura radīt jaunas vērtības.

    “Valmiermuižas alus darītava ir teātra draugs. Jau desmit gadu, kopš mūsu brūža pirmās darba dienas, atbalstām Valmieras drāmas teātri ar brūvējumiem pirmizrādēm, veltām īpašas alus garšas izrādēm un pie mums – Valmiermuižā – esam arī uzņēmuši Valmieras teātra festivālu. Esam pagodināti par aicinājumu sadarbību turpināt plašāk un, radot šo kultūrtelpu, vēlamies, lai kultūras baudītāji un gardēži no Vidzemes un citiem Latvijas novadiem te gūst jaunus iespaidus un iedvesmu lielām idejām,” stāsta Aigars Ruņģis, Valmiermuižas alus darītavas saimnieks.

    Jaunās kultūrtelpas interjerā ar dabiskiem materiāliem un toņkārtām ievīts stāsts par Vidzemes ainavām, vienlaikus atgādinot – laikmetīgais latviskums ir gana košs un smeļ iedvesmu pasaules kultūru pieredzē. Kafejnīcas dvēsele ir garais saimes galds. “Galds, tāpat kā teātra skatuve, ir mūžīgi mainīgs. Tam ir sava scenogrāfija, katru reizi cita; tas pulcē ap sevi saimi, draudzi, domubiedrus; pie tā atrodas vieta ikvienam neatkarīgi no vecuma, dzimuma vai tautības. Tā ir skatuve, bāra lete un saimes galds – katram pēc sirds vajadzības,” skaidro arhitekts Austris Mailītis.

    Valmiermuižas teātra kafejnīca veidota kā daudzveidīga kultūras telpa, kurā iespējams baudīt ne vien izcilu latviskas garšas maltīti, bet arī dažādus kultūras un mākslas pasākumus. Kafejnīcā darbosies mākslas galerija, kur varēs aplūkot latviešu mākslinieku darbu izstādes, notiks arī koncerti un pašmāju spēlfilmu un dokumentālo filmu kinoseansi, tikšanās ar filmu radošajām komandām. Savukārt nedēļas nogalēs Valmiermuižas teātra kafejnīca uz bērnu rītiem un animācijas filmu seansiem pulcēs ģimenes.

    Kafejnīcas ēdienkarte piedāvās aizraujošu garšas ceļojumu, kurā īpaša loma atvēlēta tieši desertiem. Tos no Latvijas dabas un zemes veltēm radījuši Valmiermuižas šefpavārs Uģis Veits un Valmiermuižas kūkmeistare Madara Puķe.

    Valmiermuižas teātra kafejnīca gaidīs viesus katru dienu no plkst. 12.00 līdz 23.00, izņemot pirmdienas. Valmierieši un pilsētas viesi ir aicināti apmeklēt Valmiermuižas teātra kafejnīcas atklāšanas svinību nedēļas pasākumus no 26. līdz 31. martam, tajos ieeja visiem būs bez maksas. Informācija par kafejnīcas kultūras programmu pieejama šeit.

    Papildu informācija:
    Rūta Lapiņa
    Valmiermuižas alus vēstnese
    Tālr. 26534501, e-pasts: ruta.lapina@valmiermuiza.lv

    Aizvērt
  • Pavasara gaidīšanas laiks daudziem saistās ar atslodzes dienām un attīrīšanos, tāpēc aicinām uz garšu meistarnīcu „Atslodzes našķis – topinambūrs” Valmiermuižas alus virtuvē 16. martā plkst. 16.00, kurā izzināsim, kā dažādot savu uzturu šajā laikā. Apgūsim jaunu recepti – piemērotu arī tiem, kuri ikdienā uzturā nelieto gaļu.

    Garšu meistarnīca taps kopā ar „Gardu muti” garšradi un ģimenes uzņēmuma „Labas saknes” meistari Dainu Eglīti-Antonu. Viņas pārliecība ir, ka labums, kas no saknēm nācis, ir tik jaudīgs, ka to nevar atstāt bez ievērības.

    Topinambūrs tiek saukts arī par zemes bumbieri, zemes ābolu, zemes artišoku – tas ir bumbuļaugs, ko lieto pārtikā. Tā dzimtene ir Ziemeļamerika un nosaukums cēlies no indiāņu cilts ‘topinambu’ nosaukuma. Latvijas teritorijā tas ienācis pirms vairāk nekā 200 gadiem. Topinambūrs ir ļoti veselīgs dārzenis, kas satur C un B grupas vitamīnus, dzelzi, kalciju, kāliju, magniju, selēnu, mangānu, fosforu un inulīnu (šķiedrviela, kas baro cilvēka organismam labvēlīgās baktērijas). Topinambūrs uzlabo asinsriti, veicina liekā svara zudumu un nodrošina vēl citus organismam vērtīgus uzdevumus.

    Izzināsim topinambūru – vērtību, pagatavošanas iespējas, gatavosim smēriņu un asumiņam piešausim pašgatavotus cidoniju piparus, lai varētu nogaršot un pacienāt arī mājiniekus. Būs gardi!

    Dalība 15 EUR. Iepriekšēja pieteikšanās, rakstot uz info@gardumuti.lv (vietu skaits ierobežots).

    Pasākumu rīko Valmiermuižas kutūras biedrība. Atbalsta: garškopju kustība „Gardu muti” un Valmiermuižas alus virtuve.

    Plašākai informācijai: info@gardumuti.lv, tālr. nr.: 27337798.

    Aizvērt
  • Latvijas amatu alus darītava „Valmiermuižas alus” pērn aizvadījusi ražīgu gadu, sasniedzot maksimālo brūvēšanas apjomu un 5.36 miljonus eiro apgrozījumu, kā arī audzējot pārdotā alus apjomu par 7%. Uzņēmums šogad attīstīs jaunas alus garšas un eksportu.

    2018. gadā pārdoti 2 254 150 litri „Valmiermuižas alus”. Pateicoties karstajai vasarai un uzticamiem klientiem restorānos un bāros, lejamā alus pārdošanas apjoms audzis par 15%. Augoša interese par Latvijas amatu alus darītavām un to brūvējumiem ir ārvalstu viesiem, kuri ir gatavi nobaudītu kvalitatīvu alu ar skaidri zināmu vietējo izcelsmi.

    Interese par „Valmiermuižas alu” aizvien palielinās arī ārpus mūsu valsts robežām – 5% no izbrūvētā alus pērn pārdoti eksporta tirgū – Igaunijā, Lietuvā, Somijā, Zviedrijā, Dānijā un Īrijā. Tuvāko divu gadu laikā eksporta apjomu plānots palielināt līdz 10% no izbrūvēt apjoma, galvenokārt orientējoties uz Baltijas jūras reģiona valstu un Skandināvijas tirgu, jo Latvijā darītā amata alus kvalitātei tur ir augošs cienītāju loks.

    „Valmiermuižas alus” darītavas saimnieks Aigars Ruņģis: „Pateicoties pašmāju un ārvalstu alus baudītāju pieprasījumam, „Valmiermuižas alus” pērn no februāra līdz novembrim brūvēja ar savu maksimālo jaudu. Valmiermuižā alus brūvēšanas apjomu neplānojam palielināt, tā vietā radīsim vēl bagātīgāku alus garšu klāstu, paliekot uzticīgi kvalitātei un misijai – attīstīt alus baudīšanas kultūru Latvijā un kļūt par atpazīstamu un atzītu Baltijas jūras reģiona amata alu. „Valmiermuižas alus” garšu eksportam mūs nemitīgi mudina arī tautieši ārvalstīs, kuri vēlas baudīt pašmāju alu un lepoties ar to pasaulē.”

    Pērn pieprasījums pēc Valmiermuižas seno iesalu alus garšām audzis četras reizes, kopumā pārdoti 70 583 litri „Valmiermuižas tumšā dūmalus” un „Valmiermuižas klona alus”. „Seno iesalu alum saredzam varenu izaugsmi, jo alus baudītāji meklē arvien izmeklētākas, īpašākas alus garšas. Decembrī, pēc trīs gadu garšas slīpēšanas, sākām piedāvāt „Valmiermuižas Baltijas porteri”. Tas vēsturiski ir pasaulē slavenākais alus stils, kas radies Baltijas jūras, Livonijā krastos, tādēļ tam saredzam eksporta potenciālu,” stāsta A. Ruņģis.

    Jauna tendence ir mazā tilpuma jeb 0.33 litru pudeļu popularitātes pieaugums. 2018. gadā pieprasījums pēc tām Valmiermuižai audzis par 77%, sasniedzot 120 109 litrus. Mazā tilpuma pieprasījums veido jau 7% no kopējā „Valmiermuižas alus” pudelēs pārdošanas apjoma. A. Ruņģis to skaidro ar alus baudīšanas kultūras attīstību un interesi par garšas daudzveidības iepazīšanu, tuvāko trīs gadu laikā plānojot dubultot 0.33 litru pudeļu pārdošanu.

    Pērn par 34% pieaudzis pieprasījums pēc „Valmiermuižas degalus”, ar ko alus baudītājus pārsteidz Latvijas restorāni un ko ārvalstu viesi kā gardu dāvanu pārved mājās – tas iemantojis augošu popularitāti lidostas „Rīga” veikalos. „Valmiermuižas alus” 2018. gadā uzsāka arī Vidzemes mazo darītāju „Tālavas sidra” un „Zilver” vīnu piegādi, lai tos padarītu plašāk pieejamus restorāniem un bāriem visā Latvijā, popularizējot Latvijas amata brūvējumu garšas.

    „Valmiermuižas alus” ir maza muižas alus darītava pie Valmieras, kuras mērķis ir attīstīt alus baudīšanas kultūru Latvijā, ierādot tam goda vietu uz svinību galda. Alus darītava izveidota 2009. gada pavasarī. 100% „Valmiermuižas alus” darītavas kapitāldaļu pieder SIA „Valmiermuižas ieguldījumu fonds”, kas dibināts ar nolūku attīstīt zīmolu „Valmiermuiža” ilgtermiņā, popularizēt Valmiermuižu kā gardēžu tūrisma ceļa mērķi un sekmēt „Valmiermuižas alus” eksportu. 60% fonda daļu pieder alus darītavas saimniekam Aigaram Ruņģim, 24% Austrijas ieguldījumu fondam „Industrieliegenschaftenvervaltungs AG” (ILAG) un 16% Vācijas uzņēmumam „Thinkflink GmbH”.

    Papildu informācija:
    Agnese Ruberte, „Valmiermuižas alus” komunikācijas konsultante
    M.:+371 29337759, e-pasts: agnese@deepwhite.lv

    Aizvērt
  • Šī gada pirmās gadskārtu svinības Valmiermuižā būs 16. martā, kad svinēsim pavasara saulgriežus un andelēsimies tirdziņā „Gardu muti”, kā arī izzināsim garšu daudzveidību.

    Pavasara saulgrieži tiek daudzināti laikā, kad dienas garums sāk pārspēt nakti. Pēc ziemas miera uz andeli pulcēsies tirgotāji no malu malām, kas piedāvās lauku labumus, dzērienus, našķus, kā arī amatnieku darinātas lietas un rotas. Svinību laikā no plkst. 11.00 līdz 15.00 mielosimies, rotāsimies un izzināsim tradīcijas. Par atbilstošu muzikālo pavadījumu rūpēsies grupa „Daba San, kas savā muzikālajā daiļradē sapludina seno ar mūsdienām. Smeļoties iedvesmu latviešu tautasdziesmās un dainās, radošā kopdarbībā viņi rada oriģinālkompozīcijas, apvienojot dažādu tembru vokālus ar dažāda veida mūzikas instrumentu spēli.

    Lai brauktu andelēties uz Valmiermuižu, tirgotājus aicinām pieteikties līdz 11. martam. Tirdziņa nolikums un pieteikuma anketa: www.gardumuti.lv/sazinies.

    Pēc tirdziņa – 16. martā plkst. 16.00 – Valmiermuižas alus virtuvē aicinām uz garšu meistarnīcu „Atslodzes našķis – topinambūrs”. Garšu meistarnīca taps kopā ar Valmiermuižas alus darītavas garšradi un „Labas saknes” meistari Dainu Eglīti-Antonu. Izzināsim topinambūru, spiedīsim sulu, gatavosim smēriņu un asumiņam piešausim cidoniju piparus. Būs gardi! Pieteikšanās, rakstot uz info@gardumuti.lv.

    Gadskārtu svinības rīko Valmiermuižas kultūras biedrība. Atbalsta: Valmiermuižas alus darītava, garškopju kustība „Gardu muti”, Burtnieku novada pašvaldība, Valmieras Kultūras centrs, SIA „ZAAO”, laikraksts „Liesma” un tirdzniecības centrs „Valleta”. Gadskārtu svinības un tirdziņi „Gardu muti” pie Valmiermuižas alus darītavas 2019. gadā plānoti četras reizes – pavasara, vasaras, rudens un ziemas saulgriežos. Svinību laikā tradicionālās kultūras saturu papildinās arī ilgtspējīgas, atbildīgas un zaļas dzīvošanas izzināšana.

    Plašākai informācijai:
    Valmiermuižas kultūras biedrība, kultura@valmiermuiza.lv, tālr. nr.: 27337798.

    Aizvērt
  • Latvijā darīta alus garšas visām gaumēm, pieskaņotas uzkodas un stāsti par alu vairāku stundu garumā ir piedzīvojums, kas neatstās vienaldzīgu nevienu alus baudītāju. Svinot gada jubileju, Rīgas alus kvartāls ir paplašinājis savu tūrisma produktu klāstu ar jaunu gastronomiskā tūrisma maršrutu – Latvijas alus darītavu tūri, kas ved uz Vidzemes mazajām alus darītavām.

    “Rīgas alus kvartāla gada jubileju esam sagaidījuši ar vairāk nekā 200 Latvijas alus garšām, kas atrodamas mūsu krogos un brūvkrogos. Amata alus kustība Latvijā piedzīvo savu uzplaukumu, pērn Latvijā darbu uzsākuši vismaz desmit jauni mazie brūži, šogad plāno atvērties vēl vismaz pieci, līdz ar to tikai likumsakarīgi, ka mēs iepazīstinām alus baudītājus no visas pasaules ar Latvijā darītu alu. Visu pagājušo gadu mēs vedām alus mīļotājus Rīgas alus kvartāla tūrēs, simtiem viesu atklājot bagātīgo alus šķirņu buķeti, ko piedāvā mūsu krogi. Šogad tūres vedīs arī ārpus pilsētas, atklājot īstās Latvijas zemes garšas vietās, kur tiek radīts mūsu nacionālais dzēriens – alus,” stāsta Rīgas alus kvartāla idejas aizsācējs, Valmiermuižas alus saimnieks Aigars Ruņģis.

    Latvijas alus darītavu tūre vedīs uz trīs mazajām alus darītavām Vidzemē – katra no tām ar savu raksturu un alus klāstu. Tos, kuri vēlas atklāt bagātīgo Latvijā darītā alus pasauli, gaidīs Valmiermuižas alus darītava pie Valmieras, alus darītava Malduguns Raunā un Raiskumietis Raiskumā.

    A. Ruņģis: “Valmiermuižas alus darītavā ikvienam mūsu viesim ir iespēja iepazīt bagātīgo Latvijas garšu ēdienkarti, kas veidota atbilstoši gadalaikam un lokālajiem produktiem. Ekskursija pa brūzi alus zinātāja pavadībā, alus degustācija ar atbilstošām uzkodām, kā arī bagātīgas pusdienas Valmiermuižas alus virtuvē ir unikāls veids, kā iepazīt Latvijas alus garšas vietā, kur tās ir radītas un darītas.”

    Krišjānis Zeļģis, Malduguns alus aldaris: “Malduguns alus darītava tapa kā rezultāts mūsu aizrautībai ar alu. Mūsu ikdiena ir dažāda tipa eili, tomēr būtiski ir arī eksperimenti ar visdažādākajām garšām. Bez ierastākiem alus stiliem mums ir alus, kuru sastāvā ir ķiploki, raudzēta bērzu sula, čili pipari. Mēs meklējam jauno Latvijas garšu. Malduguns alus ir garšpilns piedzīvojums, ko aicinām atklāt Latvijas alus tūrē.”

    Donāts Čudorāns, alus brūzis Raiskumietis: “Mums ir svarīgi atklāt reģiona garšas pēc iespējas plašākam alus baudītāju lokam – tieši tāpēc mēs veltām savus spēkus ne tikai alus brūvēšanai, bet arī senā maizes krāsnī cepam sātīgu Latvijas maizi un uz vietas arī kūpinām gaļu. Tās ir klasiskas garšas, kuras papildina viena otru, un to visu iespējams nobaudīt, ciemojoties mūsu alus darītavā.”

    Latvijas alus tūre paredzēta interesentu grupām no 5 līdz 15 cilvēkiem, piedāvājuma paketē iekļautas ekskursijas un degustācijas trīs alus darītavās, vairāku kārtu pusdienas un launags, kā arī transports. Latvijas alus tūres tiek organizētas ar iepriekšēju pieteikšanos, vienojoties pa tālr. +371 20264269 vai info@valmiermuiza.lv.

    Rīgas alus kvartālā apvienojušies desmit krogi, kurus vieno vēlme popularizēt pasaulē Latvijas amata alu un atrašanās vieta apkaimē, kur pirms simts gadiem darbojās trīs lielas un slavenas alusdarītavas – Bier- und Porterbrauerei und Malzfabrik C. Stritzky A.Briāna ielā, C. L. Kymmel alus darītava Bruņinieku un Valdemāra ielas stūrī un Bierbrauerei Gust. Kuntzendorff Matīsa ielas sākumā. Rīgas alus kvartāls ir: Valmiermuižas alus vēstniecība Rīgā, Labietis, Ziemeļu Enkurs, Taka, Walters & Grapa, Vest, Autentika, Zobens un Lemess, Alķīmiķis un Kaņepes kultūras centrs.

    www.beerdistrict.lv

    www.facebook.com/RigaBeerDistrict/

    Papildu informācija: Džeina Šteinberga, Rīgas alus kvartāla komunikācijas konsultante, Dzeina.steinberga@mrsgrupa.lv, +371 29 782 012

    Aizvērt
  • Jau apritējis gads, kopš Rīgā atklāts gardēžu tūrisma galamērķis Latvijas amata alus garšu popularizēšanai pasaulē – Rīgas alus kvartāls, kurā apvienojušies desmit krogi un brūvkrogi. Rīgas alus kvartāla organizētās alus tūres apmeklējuši jau vairāki simti alus baudītāju no visas pasaules, turklāt paplašinājies gan alus kvartāla dalībnieku skaits, gan pieejamo alus garšu klāsts. Svinot jubileju, Rīgas alus kvartāls atklās jaunu Latvijas alus tūri gastronomiskā tūrisma cienītājiem, kā arī piedāvās jaunu īpašo Alus kvartāla jubilejas porteri, ko nobaudīt varēs Rīgas alus kvartāla dzimšanas dienas svinībās 8. februārī.

    “Rīgas alus kvartāls ir lieliska iniciatīva, kas paplašina mūsu tūrisma piedāvājumu. Rīga jau vēsturiski ir bijusi alus darīšanas lielpilsēta, kuras dzērieni ceļojuši tālu uz citām valstīm, savukārt mūsdienās mēs tradīcijām piešķiram arī gastronomisko dimensiju. Kā parādījis Rīgas alus kvartāla pirmais gads, ārvalstu viesiem Latvijā darīts alus ir interesants, līdz ar to ir tikai apsveicama šī iniciatīva, turpināt attīstīt alus tūrismu visas Latvijas mērogā,” norāda Live Riga valdes priekšsēdētāja Vita Jermoloviča.

    “Alus ir latviešu nacionālais dzēriens, un amata alus kustības uzplaukums apliecina, ka varam to nostatīt blakus tādiem tradicionāli par izsmalcinātākiem uzskatītiem dzērieniem kā vīns vai šampanietis. Atnākot uz Rīgas alus kvartālu, Rīgas viesi var pārliecināties, ka Latvijas alus darītāji spēj piedāvāt amata alu visdažādākajām gaumēm. Pie mums, alus kvartālā, ir pieejams, visticamāk, pasaulē plašākais Latvijas amata alus klāsts – vairāk nekā 200 alus šķirnes no gandrīz 30 alus darītavām visā Latvijā, tostarp Rīgas alus kvartāla brūvkrogiem. Atzīmējot Rīgas alus kvartāla jubileju, šogad piedāvāsim unikālu iespēju iepazīt Latvijas alus garšas vietās, kur tās top – turpmāk mūsu alus zinātāji vedīs ne tikai tūrē pa Rīgas alus kvartāla krogiem, bet arī Latvijas alus garšu tūrē pa mazajām alus darītavām,” atklāj Rīgas alus kvartāla idejas aizsācējs, Valmiermuižas alus darītavas saimnieks Aigars Ruņģis.

    Latvijas alus garšu tūrē būs iespējams apmeklēt trīs mazās alus darītavas Vidzemē, visas dienas garumā iepazīstoties ar amata alus noslēpumiem, izbaudot visdažādākās alus šķirnes kopā ar īpaši piemeklētiem ēdieniem, kā arī uzklausot stāstus no mazo brūžu alus darītājiem. Kā pirmās viesus gaidīs amata alus darītavas Valmiermuižas alus, Malduguns un Raiskumietis.

    2018. gadā Rīgas alus kvartāla alus tūrēs devušies gandrīz 300 viesi no visdažādākajām pasaules malām, tostarp Ķīnas, Japānas, Kazahstānas un citām valstīm, kopumā novadītas vairāk nekā 40 tūres. Alus tūrēs bieži viesi līdz ar alus cienītājiem bijuši tūrisma eksperti, kas vēsti par Latvijas bagātīgo alus klāstu nesuši tālu tautās. Pēc viesošanās alus kvartālā somu ceļojumu blogs Finnsaway.com savā plašajā apskatā atzinis, ka “šī ir vieta, kur gūt lieliskāko amata alus pieredzi pilsētā”. Savukārt vācu laikraksts Passauer Neue Presse uzsver, ka Rīgas alus kvartāls ļauj nostādīt alus izsmalcinātību blakus vīnam. “Sajūsmināšanās par amata alus garšām, smalkāko nianšu izgaršošana vairāk pat piestāvētu vīnam, nekā vienkāršībai, kas parasti saistās ar alu,” atzīst vācieši, kurus īpaši pārsteigusi izmeklētu ēdienu piemeklēšana katram alum.

    Atzīmējot Rīgas alus kvartāla jubileju, pie alus cienītājiem nonāks arī jaunais Alus kvartāla jubilejas porteris, kas tapis Valmiermuižas alus darītavā, cenšoties restaurēt reiz pirms simts gadiem slavenā Baltijas Portera garšu. Tā smaržu buķetē uzvēdī pļavas ziedu nianses un grauzdēta iesala saldums, savukārt garšā sajūtamas angļu Ziemassvētku pudiņa žāvēto augļu un saldā kēksa notis, ko līdzsvaro grauzdējuma rūgtā atbalss un laba brendija sildošā klātbūtne. Alus kvartāla jubilejas portera krāsa un putas atgādina melnu kafiju, un to vislabāk baudīt pēc vakariņām kopā ar bagātīgiem krēma desertiem. Pirmo reizi to varēs nobaudīt Rīgas alus kvartāla dzimšanas dienas svinībās 8. februārī no plkst. 18.00 Valmiermuižas alus vēstniecībā Rīgā, pēcāk tas gaidīs alus cienītājus Rīgas alus kvartāla krogos.

    Alus kvartālā apvienojušies desmit krogi, kurus vieno vēlme popularizēt pasaulē Latvijas amata alu un atrašanās vieta apkaimē, kur pirms simts gadiem darbojās trīs lielas un slavenas alusdarītavas – Stritzky, Kuntcendorff un Kimmel. Rīgas alus kvartāls ir: Valmiermuižas alus vēstniecība Rīgā, Labietis, Ziemeļu Enkurs, Taka, Walters & Grapa, Vest, Autentika, Zobens un Lemess, Alķīmiķis un Kaņepes kultūras centrs.

    Papildu informācijaDžeina Šteinberga, Alus kvartāla komunikācijas konsultante, Dzeina.steinberga@mrsgrupa.lv, +371 29 782 012

    Aizvērt