
Uz Francijas ozolkoka šķilām noturēts degalus
Alc.40,0% tilp.Smalku dzērienu pasaulē meistari vienmēr pētījuši to, kā garšu un aromātu ietekmē koks (īpaši viskijam, brendijam vai kalvadosam).
Šis Valmiermuižas degalus sešus mēnešus aizvadījis mucā uz Francijas ozola šķilām, tamdēļ iesala saldumu paspilgtina vaniļas, persiku un melno piparu notis. Laiks tam nāk labumā, gluži kā smalkam vīnam, tamdēļ iesakām to glabāt īpašām svētku maltītēm un vest kā ciemakukuli uz tālām zemēm.
Pieejams | |
---|---|
0,350l | stikla pudele |
Īpašības | |
---|---|
DEDZINĀTS NO | Valmiermuižas gaišā alus |
ALK. STIPRUMS | 40,0 % |
AROMĀTS | miežu iesala graudu saldums ar vaniļas notīm |
GARŠA | melno piparu pikantums un viegls persiku maigums |
KUR IEGĀDĀTIES?
Valmiermuižas e-tirgotava
Vēsture

Jau izsenis kā Vidzemes, tā arī Valmiermuižas muižās tika piekopta graudu dedzināšana un brandavīna darīšana. Ciemojoties pie sidra darītājiem Francijā, Valmiermuižas alus darītavas saimnieks nodomāja: „Ja reiz franči var gatavot pasaulslavenu kalvadosu no Normandijas sidra, tad arī Valmiermuižā var darīt tikpat smalku degalu no Valmiermuižas alus. Degalus ir saīsinājums no vārdiem dedzināts alus un ir alus darītavas saimnieka darīts jaunvārds. Lai degalus iegūtu vēl bagātākas garšas un aromāta nianses, tas tiek sešus mēnešus noturēts uz Francijas ozolkoka šķilām.
Darīšana

Dedzinātavā alus tiek uzkarsēts virs 75 °C. Dedzināšana ir lēns process – 3 stundās no 150 litriem alus iegūst vien 7 litrus augstākās kvalitātes degalu ~80% stiprumā. Pēcāk tam pievieno Valmiermuižas dzīļu ūdeni, lai iegūtu degalu 65% stiprumā, iepilda mucās un pieber ozolkoka šķilas (uz 1 l degalus pievienoti 3 g šķilu). Dzērienu nogatavināšanai paredzētās šķilas gatavo no īpaši izvēlētiem, vismaz 18 mēnešu noturētiem/nogatavinātiem/kaltētiem ozoliem. Stumbru sadala sīkās šķilās, un tad, izmantojot arvien karstāka gaisa plūsmu, panāk viendabīgu un izteiksmīgu grauzdējumu. Īpaši izvēlētā ozola koksne unikālā grauzdēšanas procesa rezultātā iegūst izteiktu, izlīdzinātu augļainumu. Degalus mucās šādā veidā tiek noturētas sešus mēnešus, ik pa laikam sakratot, lai sajaucas vienmērīgi. Pēc sešiem mēnešiem, kad garša atzīta par labu esam, degalu filtrē, sajauc ar Valmiermuižas 120m dzīļu ūdeni, lai iegūtu 40,0% stiprumu un pilda pudelē.
Baudīšana

Baudīšana
Novērtēsiet kā smalku punktiņu uz „i” pēc sātīgas maltītes vai kā daidžestīvu. Pasniedz Valmiermuižas mazajā tulpes formas glāzītē uz kājiņas 14 °C vēsu. Laiks degalum, gluži kā smalkam vīnam, nāk labumā, tamdēļ iesakām to glabāt īpašām svētku maltītēm un vest kā ciemakukuli uz tālām zemēm.