Valmiermuižas tumšais dūmalus

Alc.5,5% tilp.

Valmiermuižas tumšais dūmalus ir tumīgs un garšā izteikti bagāts alus. Aromātā jaušami smeķīgi dūmoti Hanzas laiku mielasti. Garšā karamelīgs saldums un piesātināta dūmu nots.

Pieejams

0,33l stikla pudele
0,5l stikla pudele
30/10l metāla muca, nefiltrēts
30/10l metāla muca, filtrēts

Īpašības

TIPS Lager
ALK. TILP. 5,5 %
KRĀSA / EBC 38
BLĪVUMS / °P 14
RŪGTUMS / IBU 27
PASNIEGŠANAS TEMP. no +6 līdz +7 °C
APIŅI 'Hallertauer Mittelfruh', 'Hallertauer Nugge'
IESALS gaišais Pilzenes, tumšais karameļu, dūmotais iesals (kaltēts virs atklātas uguns bērza malkas)

KUR IEGĀDĀTIES?

Valmiermuižas alus karte

Vēsture

Vēsture</

Kad 2013. gadā Valmiera svinēja 730. dzimšanas dienu, Valmiermuižas saimnieks dāvāja pilsētniekiem īpašu tumšo alu ar dūmu garšu. Iedvesmu tā radīšanai viņš smēlās dzimtās pilsētas Valmieras vēsturē – pilsēta īpaši uzplauka tālajos Hanzas laikos, kad savienības pārvaldītie ceļi sniedzās no Novgorodas līdz pat Londonai.

Brūvēšana

Brūvēšana

Tumšā dūmalus brūvēšanā izmanto laika pārbaudi izturējušus iesalus – gaišo Pilzenes, tumšo karameļu un, protams, īpašo dūmoto iesalu, kuru gluži kā Hanzas laikos kaltē virs atklātas uguns bērza malkas dūmos. Lai iegūtu alus izteiksmīgo garšu, no kopējā daudzuma dūmotā iesala pievieno vien piekto daļu – tad nu varam iztēloties, cik ducīgs bija dūmalus Hanzas laikos. Alus noguldīts 30 dienas un nesteidzīgi raudzēts stiprumā līdz 5,5 procentiem. Tas ir dzīvs, nepasterizēts alus.

Baudīšana

Baudīšana

Iesakām pasniegt Valmiermuižas klasiskajā alus glāzē  un baudīt atdzesētu no +6 līdz +7 °C. Alus garšu papildinās grilā gatavota gaļa vai zivis, sēņu mērces, sautējumi un spēcīgi sieri. Iesakām pamēģināt to pēc maltītes kā desertu.

Kur iegādāties?

Karte