
Valmiermuižas tumšais degalus
Alc.42,0% tilp.Valmiermuižas tumšo degalu iegūst, dedzinot tumšo alu. Tā smaržā jūtams miežu iesala graudu saldums, bet maigajā garšā manāmas grauzdēta karameļu iesala notis.
Nopirkt tiešsaistēPieejams | |
---|---|
0,350l | stikla pudele |
Īpašības | |
---|---|
DEDZINĀTS NO | Valmiermuižas tumšā alus |
ALK. STIPRUMS | 42,0 % |
AROMĀTS | miežu iesala graudu saldums |
GARŠA | salda un maiga, tumšā karameļu iesala grauzdējums pēcgaršā |
Vēsture

Ciemojoties pie sidra darītājiem Francijā, mūsu saimnieks nosprieda: „Ja reiz franči var gatavot pasaulslavenu kalvadosu no Normandijas sidra, tad arī Valmiermuižā var darīt tikpat smalku degalu no Valmiermuižas alus.” Sacīts – darīts! Ieceres īstenošanai vācu meistars Arnolds Holšteins izkala īpašu dedzinātavu, kas darītavā novietota līdzās alus vārāmajiem katliem.
Darīšana

Degalus darīšana prasa daudz laika un pacietības. Dedzinātavā alu sakarsē virs 75 °C. Process ir lēns – trejās stundās no 150 litriem alus iegūst vien septiņus litrus degalus aptuveni 80 % stiprumā. Pēcāk tas tiek sajaukts ar Valmiermuižas dzīļu ūdeni, lai stiprums “kristos” līdz 42 %. Lai pudelē lietu tīru mantu, pirms pildīšanas to sasaldē līdz –4 °C.
Baudīšana

Baudīšana
Novērtēsiet kā smalku punktiņu uz „i” pēc sātīgas maltītes vai kā daidžestīvu. Pasniedz Valmiermuižas mazajā tulpes formas glāzītē uz kājiņas 14 °C vēsu. Laiks degalum, gluži kā smalkam vīnam, nāk labumā, tamdēļ iesakām to glabāt īpašām svētku maltītēm un vest kā ciemakukuli uz tālām zemēm.