
Valmiermuižas tumšais alus
Alc.5,8% tilp.Kur gaišais alus, tur pa pēdām seko arī tumšais, lai brangāka un tumīgāka alus cienītājiem ļautu nobaudīt alu ar lazdu riekstu, rozīņu, sāļi saldās karameles, žāvētu plūmju garšu un maigu apiņu vēsmu.
Nopirkt tiešsaistēPieejams | |
---|---|
0,33l | stikla pudele |
0,5l | stikla pudele |
1/2/3l | PET pudele, nefiltrēts |
1/2/3l | PET pudele, filtrēts |
30/10l | metāla muca, nefiltrēts |
30/10l | metāla muca, filtrēts |
Īpašības | |
---|---|
Alus stils | Tumšais lāgeris |
Alc. tilp. | 5,8 % |
KRĀSA / EBC | 76 / rubīnsarkans |
BLĪVUMS / °P | 16,2 |
RŪGTUMS / IBU | 23 |
APIŅI | 'Hallertauer Nugget', 'Hallertauer Mittelfrüh' (Vācija) |
IESALS | Pilzenes, Minhenes un tumšais karameļu |
Baudīšanas temperatūra | +10–12 °C |
SADERĪBA | Valmiermuižas tumšo alu var baudīt pēc labām vakariņām kā desertu — vai papildināt ar mūsu pašu iesala karameli |
KUR IEGĀDĀTIES?
Valmiermuižas e-tirgotava
Vēsture

Kad nu gaišais alus bija par labu atzīts un tautās aizlaists, Valmiermuižas saimnieks prātoja, ka derētu uzbrūvēt vēl kādu. Apklaušinājis apkārtnes vīrus, viņš izzināja, ka pirms pusgadsimta varenā cieņā bijis kāda tuvējā kolhoza brūzī darīts tumšais alus – tumīgs un salds. Līdztekus viņš nogaršoja desmitiem dažādu tumšā alus šķirņu no visas Eiropas. Tad nu Valmiermuižas tumšajā alū sakausētas gan tālu zemju garšas, gan vietējo alus cienītāju vēlmes.
Brūvēšana

Alus brūvēts, ievērojot alus tīrības likumu. Tajā izmantoti trīs – Pilzenes, Minhenes un tumšās karameles iesali. Gan garšu, gan smaržu bagātina divu veidu apiņi – ‘Hallertauer Nugget’, ‘Hallertauer Mittelfrüh’. Alus noguldīts 45 dienas un dabīgi, nesteidzīgi raudzēts stiprumā līdz 5,8 procentiem. Tas ir dzīvs un nepasterizēts alus.
Baudīšana

Baudīšana
Tumšā alus garša vislabāk atklāsies, ja baudīsiet to no Valmiermuižas alus klasiskās glāzes, no +10 līdz +12 °C grādu vēsu. Tas ļaus pilnībā novērtēt alus krāsu, stingro putu cepuri, smalko smaržas un garšas buķeti. Gardēžiem iesakām alu baudīt kopā ar tumšās šokolādes desertiem, kūkām un saldām uzkodām, piemēram, Valmiermuižas iesala karamelēm.