Valmiermuižas tumšais alus

Alc.5,8% tilp.

Kur gaišais alus, tur pa pēdām seko arī tumšais, lai brangāka un tumīgāka alus cienītājiem ļautu nobaudīt alu ar lazdu riekstu, rozīņu, sāļi saldās karameles, žāvētu plūmju garšu un maigu apiņu vēsmu.

Pieejams

0,33l stikla pudele
0,5l stikla pudele
30/10l metāla muca, nefiltrēts
30/10l metāla muca, filtrēts
30/20/10l ozolkoka muca, nefiltrēts

Īpašības

TIPS Lager
ALK. TILP. 5,8 %
KRĀSA / EBC 76
BLĪVUMS / °P 16,2
RŪGTUMS / IBU 23
PASNIEGŠANAS TEMP. +10 līdz +12 °C
APIŅI 'Hallertauer Nugget', 'Hallertauer Mittelfrüh'
IESALS Pilzenes, Minhenes un tumšais karameļu

KUR IEGĀDĀTIES?

Valmiermuižas alus karte

Vēsture

Vēsture</

Kad nu gaišais alus bija par labu atzīts un tautās aizlaists, Valmiermuižas saimnieks prātoja, ka derētu uzbrūvēt vēl kādu. Apklaušinājis apkārtnes vīrus, viņš izzināja, ka pirms pusgadsimta varenā cieņā bijis kāda tuvējā kolhoza brūzī darīts tumšais alus – tumīgs un salds. Līdztekus viņš nogaršoja desmitiem dažādu tumšā alus šķirņu no visas Eiropas. Tad nu Valmiermuižas tumšajā alū sakausētas gan tālu zemju garšas, gan vietējo alus cienītāju vēlmes.

Brūvēšana

Brūvēšana

Alus brūvēts, ievērojot alus tīrības likumu. Tajā izmantoti trīs – Pilzenes, Minhenes un tumšās karameles iesali. Gan garšu, gan smaržu bagātina divu veidu apiņi – ‘Hallertauer Nugget’, ‘Hallertauer Mittelfrüh’. Alus noguldīts 45 dienas un dabīgi, nesteidzīgi raudzēts stiprumā līdz 5,8 procentiem. Tas ir dzīvs un nepasterizēts alus.

Baudīšana

Baudīšana

Tumšā alus garša vislabāk atklāsies, ja baudīsiet to no Valmiermuižas klasiskās alus glāzes, no +10 līdz +12 °C grādu vēsu. Tas ļaus pilnībā novērtēt alus krāsu, stingro putu cepuri, smalko smaržas un garšas buķeti. Gardēžiem iesakām alu baudīt kopā ar tumšās šokolādes desertiem, kūkām un saldām uzkodām, piemēram, Valmiermuižas iesala karamelēm.

Kur iegādāties?

Karte