
Valmiermuižas tumšais dūmalus
Alc.5,5% tilp.Valmiermuižas tumšais dūmalus ir tumīgs un garšā izteikti bagāts alus. Aromātā jaušami smeķīgi dūmoti Hanzas laiku mielasti. Garšā karamelīgs saldums un piesātināta dūmu nots.
Pieejams | |
---|---|
0,33l | stikla pudele |
0,5l | stikla pudele |
30/10l | metāla muca, nefiltrēts |
30/10l | metāla muca, filtrēts |
Īpašības | |
---|---|
Alus stils | Lager |
ALC. TILP. | 5,5 % |
KRĀSA / EBC | 38 / piesātināts dzintars |
BLĪVUMS / °P | 14,5 |
RŪGTUMS / IBU | 27 |
APIŅI | 'Hallertauer Mittelfruh', 'Hallertauer Nugget' (Vācija) |
IESALS | Pilzenes, tumšais karameļu un dūmotais |
Īpašais | Bērza malkas dūmos kaltēts iesals |
Baudīšanas temperatūra | +6–7 °C |
Saderība | Ar grilā gatavotu gaļu vai zivīm, sēņu mērcēm, sautējumiem un spēcīgiem sieriem. Un pamēģiniet to pēc maltītes kā desertu! |
KUR IEGĀDĀTIES?
Valmiermuižas alus karte
Vēsture

Latvietis vienmēr ir bijis ne vien liels dziedātājs, bet arī brašs kūpinātājs. Senatnē melnajās pirtīs ar īpašo dūmu smaržu un garšu pievilkās ne vien dažs ilgāk glabājams puscūča sāns vai meža zvēra desas luņķis, bet arī alum paredzētie mieži.
Radīt no šādiem, dūmos kaltētiem miežiem īpašu alu Valmiermuižas alus darītavas saimnieku iedvesmoja dzimtā pilsēta Valmiera, kas uzplauka tālajos Hanzas laikos, kad savienības pārvaldītie tirdzniecības ceļi sniedzās no Novgorodas līdz pat Londonai. Pirmais dūmalus tapa par godu Valmieras 730 gadu jubilejas svinībām.
Valmiermuižas tumšais dūmalus izrādījies tik iecienīts, ka darītavas saimnieks lēmis to brūvēt pastāvīgi, un tagad tas atrodams mūsu tirgotavu plauktos un smalkos restorānos visa gada garumā.
Brūvēšana

Valmiermuižas tumšā dūmalus brūvēšanā izmantojam laika pārbaudi izturējušus iesalus — gaišo Pilzenes, tumšo karameļu un, protams, īpašo dūmoto iesalu, ko kaltē virs atklātas uguns bērza malkas dūmos. Lai panāktu alus izteiksmīgo garšu, no kopējā daudzuma dūmotā iesala pievienojam vien piekto daļu — tad nu varam iztēloties, cik spēcīgs bija dūmalus Hanzas savienības laikos. Valmiermuižas tumšo dūmalu piedāvājam dzīvu, nepasterizētu.
Alus ir piesātinātā dzintara krāsā, ar iedzeltenām putām.
Smaržā, kā jau pienākas, vispirms nolasās dūmi, bet aiz tiem jaušams arī karameļu saldums. Līdzsvarotajā garšā smalki saspēlējas kūpinātu ribiņu, medus un apiņu rūgtuma notis. Kāds jokdaris minēja, ka nekad iepriekš neesot baudījis šķidras desas, tikai bez treknuma un ķimenēm…
Baudīšana

Baudīšana
Iesakām pasniegt Valmiermuižas klasiskajā alus glāzē un baudīt atdzesētu no +6 līdz +7 °C. Alus garšu papildinās grilā gatavota gaļa vai zivis, sēņu mērces, sautējumi un spēcīgi sieri. Iesakām pamēģināt to pēc maltītes kā desertu.