Valmiermuižas kviešu alus

Alc.5,5% tilp.

Rūgtums šajā alū ir tikko jaušams, jo apiņus tam pievienojam krietni mazāk nekā citiem. Pateicoties tam, ka tā brūvēšanā tiek izmantots vairāk kviešu iesala (38 %) nekā ierasts, tas, salīdzinot ar vācu un beļģu stila kviešu aliem ir daudz tumīgāks un pilnmutīgāks. Alus brūvēts ar eila raugu, kas garšā dod spirdzinošu ābolu skābumu, kas līdzsvarojas ar iesala zīdaino saldumu un alus rūgtumu.

Pieejams

0,33l stikla pudele
0,5l stikla pudele
30l metāla muca, nefiltrēts

Īpašības

TIPS Eils
ALK. TILP. 5,5 %
KRĀSA / EBC 14
BLĪVUMS / °P 13,7
RŪGTUMS / IBU 10
PASNIEGŠANAS TEMP. no +5 līdz +6 °C
APIŅI 'Tettnang'
IESALS Pilzenes, Minhenes un kviešu iesals

KUR IEGĀDĀTIES?

Valmiermuižas alus karte

Vēsture

Vēsture</

Kad nu Valmiermuižā bija apgūta alus darīšana ar apakšējās raudzēšanas jeb lāgera raugiem, saimnieks nolēma, ka pirmais alus ar augšējās raudzēšanas jeb eila raugu būs kviešu alus. Kvieši vēl ne tik tālā senatnē bija liels dārgums – no sniegbaltajiem miltiem cepa maizi kungu galdiem, bet alū brūvēt kviešus atļāvās vien diži augstmaņi.

Brūvēšana

Brūvēšana

Augšējās raudzēšanas jeb eila raugs ļauj nepasterizētajam un nefiltrētajam alum saglabāt noturīgu garšu triju mēnešu garumā un piešķir tam spirdzinošas augļu notis. Brūvēšanā izmantoti pilnmutīgie Pilzenes, Minhenes un kviešu iesali. Lai alus iegūtu patīkamo un viegli piparoto smaržu un garšu, tam pievienojam ‘Tettnang’ apiņus. Alus ir dzīvs, nepasterizēts, un pudelēs to pildām nefiltrētu, tāpēc var veidoties dabīgas rauga nogulsnes.

Baudīšana

Baudīšana

Lai pilnībā izbaudītu alus darītāju meistarību un brūvējuma pilnīgo garšu, kviešu alu pasniedz Valmiermuižas īpašajā kviešu alus glāzē, atdzesētu no +5 līdz +6 °C. Ļoti svarīgi alu pareizi ieliet glāzē – tā jātur 450 grādu leņķī, ielejot ¾ no pudeles satura. Tad atlikusī ¼ alus viegli jāsaskalina un, lejot glāzē, jāveido skaista putu cepure. Alus labi sader kopā ar ne pārāk sātīgiem pavāru meistarstiķiem, piemēram, svaigu dārzeņu, ogu un lapu salātiem, zivīm vai saldēdieniem.

Kur iegādāties?

Karte