
Valmiermuižas klostera alus
Alc.6,7% tilp.Stāsts par Rīgas dibināšanu un Daugavgrīvas klosteri iedvesmojis Valmiermuižas alus saimnieku izbrūvēt savu klasiska klostera eila versiju, kam pamatā cisterciešu mūku daudzos gadu simtos izkoptais alus stils.
Pieejams | |
---|---|
0,5l | stikla pudele |
Īpašības | |
---|---|
ALUS STILS | Klostera eils /Abbey ale |
ALC. TILP. | 6,7 % |
KRĀSA / EBC | EBC 25/dzintara |
BLĪVUMS / °P | 16,5 |
RŪGTUMS / IBU | 15 |
APIŅI | ‘Tettnanger Tettnang’ (Vācija) |
IESALS | Vīnes, biskvīta un zeltainais karameļu |
ĪPAŠAIS | Augļains, salds, nav rūgts |
PASNIEGŠANA | +5–6 °C temperatūrā Valmiermuižas klasiskajā „tulpes” glāzē |
SADERĪBA | Ar mīkstajiem sieriem, fritētām uzkodām, vistas salātiem, grillētiem zivju ēdieniem un dārzeņiem |
KUR IEGĀDĀTIES?
Valmiermuižas e-tirgotava
Vēsture

Klostera alus zorti pasaulē slavenu reiz padarīja beļģu mūki, taču mūsdienās tā brūvēšana notiek arī ārpus klosteru sienām. 13. gadsimtā, jau gadu pēc Rīgas dibināšanas cisterciešu mūki, kas pazīstami ar dažādām smalkām prasmēm, tostarp arī miestiņa darīšanu, Bīskapa Alberta aicināti, uzbūvēja klosteri Daugavrīvā. Stāsts par Rīgas dibināšanu un Daugavgrīvas klosteri iedvesmojis Valmiermuižas alus saimnieku izbrūvēt savu klasiska klostera eila versiju, kam pamatā cisterciešu mūku daudzos gadu simtos izkoptais alus stils.
Brūvēšana

Klostera eila brūvēšanā izmantojam trīs iesalus medainam saldumam, dižciltīgus aromātiskos apiņus un noslēgumā pievienojam šķipsniņu koriandra. Raudzējot pievienojam beļģu klostera eila raugu. Raudzēšana notiek 20 grādu temperatūrā, kam seko lēnā pēcraudzēšana jeb noguldīšana trīs nedēļas. Alu filtrējam, bet nepasterizējam. Dzintarkrāsas klostera eils. Eilam raksturīga un izteiksmīga aromātu buķete – salda biskvīta un cepta banāna karuselis, ko iekrāso viegli reibinoša ruma atblāzma un papildina pikantu garšvielu nots. Garšā žāvētu augļu, medus, vieglas karameles un banānu saldumu papildina maigi piparots apiņu rūgtums, un pēcgaršu iekrāso koriandra asumiņš.