
Valmiermuižas klona pilzenietis
Alc.5,0% tilp.Kad vienuviet satiekas tradīcijas, saules lutināti iesala mieži un meistaru prasmīgā roka, tad tiek radīts alus, kura aromātā jūtama pļavas un svaigi ceptas lauku saldskābmaizes nots, bet zem sausnējā, izteiksmīgā vērmeles rūgtuma jaušas pilnmutīga karašas pamatīguma un viegla iesala salduma atbalss.
Nopirkt tiešsaistēPieejams | |
---|---|
0,5l | stikla pudele |
0,33l | stikla pudele |
Īpašības | |
---|---|
Alus stils | Floor Malted Pilsner |
ALC. TILP. | 5,0 % |
KRĀSA / EBC | 10,4 / zelta |
BLĪVUMS / °P | 12,2 |
RŪGTUMS / IBU | 32 |
APIŅI | 'Northern Brewer', 'Polaris', 'Tettnanger Tettnang' (Vācija) |
IESALS | Pilzenes klona un tumšā klona |
Īpašais | Ar senču paņēmienu uz klona grīdas diedzēts iesals |
Baudīšanas temperatūra | +5–6 °C |
Saderība | Baudīt kā aperitīvu, ar svaigiem govs piena sieriem vai jūras veltēm |
KUR IEGĀDĀTIES?
Valmiermuižas e-tirgotava
Vēsture

Valmiermuižas saimnieks atzīst – to, kā garšoja Latvijas muižās brūvētais alus pirms piecsimt vai pat divsimt gadiem, mēs nezinām un nezināsim. Tomēr tuvoties senajām garšām ir iespējams, ja jaunu radīšanā izmanto ar sentēvu paņēmieniem gatavotas izejvielas. Klona alū vārīto iesalu diedzē uz īpaša akmens grīdām, divreiz dienā apmaisot ar koka liekšķerēm un milzīgiem, līdz pat 30 kilogramu smagiem dzelzs grābekļiem. Klona iesalu arī kaltē pusotru līdz divas reizes ilgāk nekā parasto. Tā, senu iesalošanas paņēmienu iedvesmots, Valmiermuižas saimnieks kopā ar saimi radīja klona alu.
Brūvēšana

Klona alus ir trīs iesalu un trīs apiņu saspēle. Pilzenes klona iesals gadā par aromāta saldi pļavīgo piesitienu, un tumšais klona iesals dod alum maizes pilnmutīgumu. Klona alus buķetes bagātību papildina arī gaišais karameļu iesals. Alus vārīšanas sākumā pievienojam ‘Northern Brewer’ apiņus rūgtumam un zemes toņiem aromātā. Vārīšanas otrā pusē piešautie ‘Polaris’ apiņi dod svaigu, zāļainu niansi, bet vārīšanas noslēgumā dažas dižciltīgo ‘Tettnanger Tettnang’ apiņu saujas papildina klona alu ar piparotām, augļainām notīm.
Baudīšana

Baudīšana
Iesakām baudīt atdzesētu no +5 līdz 6 °C, malkojot to no Valmiermuižas alus stikla glāzes. Gardēžiem šo alu iesakām baudīt kā aperitīvu, ar svaigiem govs piena sieriem vai jūras veltēm.