
Kokmuižas eils „Kaskādes krāces”
Alc.5,8% tilp.Radot „Kaskādes krāces”, Valmiermuižas saimnieka iecere bija eils ar tīru, izteiksmīgu apiņu smaržu, līdzsvarotu rūgtumu un iesala saldumu. Nosaukumā minētās krāces atgādina, ka noguldīšanas laikā izmantota svaigā apiņošana, proti, mucā ar straumi ieskaloti svaigi apiņi, padarot eilu īpaši aromātisku.
Pieejams | |
---|---|
0,33l | stikla pudele |
30/10l | metāla muca, nefiltrēts |
Īpašības | |
---|---|
TIPS | Eils |
ALK. TILP. | 5,8 % |
KRĀSA / EBC | 16 |
BLĪVUMS / °P | 15,40 |
RŪGTUMS / IBU | 31 |
PASNIEGŠANAS TEMP. | no +9 līdz +10 °C |
APIŅI | Amerikā augušie 'Cascade' apiņi |
IESALS | Pilzenes, Minhenes un skābenais miežu iesals |
Vēsture

Pētot tuvākās apkaimes vēsturi, mūsu saimnieku iedvesmoja Kokmuižas alus darītavas senais veiksmes stāsts, un viņš apņēmās reiz daudzinātajam alum atdot seno godu. Pirmās ziņas par alu Kokmuižā pie Valmieras rodamas no 1688. gada, kad miestiņu dara no tuvējā mežā cirstiem baļķiem būvētā brūzī. 19. un 20. gadsimta mijā te darbojas lielākā darītava Krievijas Impērijas lauku apvidos. Kokmuižā tapušā alus izcilo garšu ar zelta medaļām novērtē vispirms Rīgas 700 gadu jubilejas izstādē, bet pāris gadus vēlāk – arī Parīzē.
Brūvēšana

„Kaskādes krāces” ir eila tipa alus, un tā brūvēšanā izmanto augšējās raudzēšanas raugus. Eila sastāvā ir Pilzenes, Minhenes un skābenais miežu iesals. Vārot tam pievienoti tikai aromātiskie, Amerikā augušie ‘Cascade’ apiņi. Atšķirībā no lāgera, eila tipa alum raksturīga divreiz augstāka raudzēšanas temperatūra un īsāks nogatavināšanas laiks.
Baudīšana

Baudīšana
Eila garša vislabāk būs apjaušama temperatūrā no +9 līdz +10 °C. Baudot to no īpašās Kokmuižas eilu darītavas stikla glāzes, smaržā atklāsies ‘Cascade’ apiņu spirgtās citrusaugļu notis, ko papildina tikko jaušams medainas melones pieskāriens. Eilu iesakām baudīt kopā ar garšvielām bagātiem ēdieniem, grilētu gaļu, sieriem ar asu vai riekstainu garšu.