Valmiermuižas gaišais degalus

Alc.42,0 % tilp.

Degalus ir saīsinājums no vārdiem „dedzināts alus”. Gan nosaukuma, gan idejas autors ir pats Valmiermuižas saimnieks, kas reiz pie sevis nosprieda:„Ja reiz franči var gatavot pasaulslavenu kalvadosu no Normandijas sidra, tad arī Valmiermuižā var darīt tikpat smalku degalu no Valmiermuižas alus.” Te nu viegli atskārst, ka gaišo degalu iegūst, dedzinot mūsu gaišo alu. Tā smaržā jūtams miežu iesala saldums, bet garšā – maigas maizes notis ar vieglu apiņu rūgtumu pēcgaršā.

Pieejams

0,350l stikla pudele
0,200l stikla pudele

Īpašības

DEDZINĀTS NO Valmiermuižas gaišā alus
ALK. STIPRUMS 42,0 %
AROMĀTS miežu iesala graudu saldums
GARŠA salda un maiga, viegls apiņu rūgtums pēcgaršā

Vēsture

Vēsture</

Ciemojoties pie sidra darītājiem Francijā, mūsu saimnieks nosprieda: „Ja reiz franči var gatavot pasaulslavenu kalvadosu no Normandijas sidra, tad arī Valmiermuižā var darīt tikpat smalku degalu no Valmiermuižas alus.” Sacīts – darīts! Ieceres īstenošanai vācu meistars Arnolds Holšteins izkala īpašu dedzinātavu, kas darītavā novietota līdzās alus vārāmajiem katliem.

Darīšana

Darīšana

Degalus darīšana prasa daudz laika un pacietības. Dedzinātavā alu sakarsē virs 75 °C. Process ir lēns – trejās stundās no 150 litriem alus iegūst vien septiņus litrus degalus aptuveni 80 % stiprumā. Pēcāk tas tiek sajaukts ar Valmiermuižas dzīļu ūdeni, lai stiprums “kristos” līdz 42 %. Lai pudelē lietu tīru mantu, pirms pildīšanas to sasaldē līdz –4 °C.

Baudīšana

Baudīšana

Novērtēsiet kā smalku punktiņu uz „i” pēc sātīgas maltītes vai kā daidžestīvu. Pasniedz Valmiermuižas mazajā tulpes formas glāzītē uz kājiņas 14 °C vēsu. Laiks degalum, gluži kā smalkam vīnam, nāk labumā, tamdēļ iesakām to glabāt īpašām svētku maltītēm un vest kā ciemakukuli uz tālām zemēm.

Kur iegādāties?

Karte