
Kokmuižas „Biezoknis” IPA
Alc.6,6% tilp.Amata alus darītavas iecienījušas Amerikas apiņus to izteiksmīgās citrusaugļu buķetes dēļ. To iedvesmots tapis arī Kokmuižas „Biezoknis” – Indijas gaišo eilu jeb IPA bagātina ne vien četru augļainu Amerikas apiņu notis, bet arī pilnmutīgs, salds iesala pamats.
Nopirkt tiešsaistēPieejams | |
---|---|
0,33l | stikla pudele |
1/2/3l | PET pudele |
10l | metāla muca |
Īpašības | |
---|---|
Alus stils | Indijas gaišais eils/ IPA |
Alc. tilp. | 6,6 % |
KRĀSA / EBC | 33 / piesātināts dzintara tonis |
BLĪVUMS / °P | 16 |
RŪGTUMS / IBU | 56 |
APIŅI | ‘Christal’, ‘Chinook, ‘Citra, ‘Simcoe’ (ASV) |
IESALS | Gaišais, Minhenes, gaišās karameles un sarkanās karameles |
Īpašais | Aukstā apiņošana |
Saderība | Ceptiem, asākiem ēdieniem |
Vēsture

No laika gala Valmiermuižas saimnieks pētījis un apbrīnojis kaimiņu Kocēnos savulaik brangu alu brūvējušās Kokmuižas darītavas godību. Tur gan pirms, gan pēc Pirmā pasaules kara tapuši tālās zemēs iecienīti alus stili – Minhenes un Vīnes un Pilzenes. Tolaik Kokmuižas aldari prata paņemt labāko no ārzemju šķirnēm – un pārradīt tās latviešu garšai tik smalki, ka darītavas veikums zelta godalgas saņēmis gan Rīgā, gan Parīzē.
Brūvēšana

Kā jau ierasts, darīšanā saglabātas klasiskās alus darīšanas sastāvdaļas – ūdens, iesals, apiņi un eila raugs. Turklāt krietna riekša apiņu pievienota aukstās apiņošanas laikā, tā īpaši izceļot apiņu citrusaugļu aromātu. Ar „Biezokni” Kokmuiža piesaka daudzšķautņainu Indijas gaišo eilu, kurā četru iesalu vārījumu grezno četru šķirņu apiņi, turklāt apiņus mūsu aldari pievieno ne vien vārīšanas brīdī, bet arī noguldīšanas laikā, lai izteiksmīgāks aromāts.
Baudīšana

Baudīšana
Eila garša vislabāk būs apjaušama baudot to no īpašās Kokmuižas eilu darītavas stikla glāzes. Garšā sevi izteiksmīgi piesaka apiņu rūgtums, zem kura pamazām ieskanas iesala saldā pamatīguma, eksotisku augļu un tikko plūktu pļavas ziedu notis. Tropisko garšu daudzslāņainība glabā neskaitāmus pārsteigumus – gluži kā mūžamežu biezoknis. Eilu iesakām baudīt kopā ar ceptiem, asiem ēdieniem.