
Valmiermuižas Baltijas porteris
Alc.7,8% tilp.Valmiermuižas Baltijas portera recepte godprātīgi slīpēta triju gadu garumā, piedāvājot Latvijas alus baudītājiem astoņas arvien pilnīgākas garšas, līdz beidzot mūsu meistaru brūvējums atzīts par gana smalku esam.
Nopirkt tiešsaistēPieejams | |
---|---|
0,33l | stikla pudele |
Īpašības | |
---|---|
Alus stils | Baltijas porteris |
ALC. TILP. | 7,8 % |
KRĀSA / EBC | 230 / melna ar stipras kafijas atblāzmu |
BLĪVUMS / °P | 18 |
RŪGTUMS / IBU | 29 |
APIŅI | Halertavas 'Nugget', 'Polaris', 'Tettnang Tettnanger' (Vācija) |
IESALS | Divu veidu grauzdētie, gaišais karameļu, tumšais karameļu un Pilzenes |
Īpašais | Grauzdētie iesali un lāgera raugs |
Baudīšanas temperatūra | +14–16 °C |
SADERĪBA | Baudāms pie grilētiem ēdieniem un austerēm, šokolādi saturošiem saldiem desertiem |
KUR IEGĀDĀTIES?
Valmiermuižas e-tirgotava
Vēsture

Savulaik Livonijā darītais porteris uz cara galma dzīru galdiem ieņēmis goda vietu līdzās smalkiem Francijas vīniem. Tā raksturīgākā iezīme — grauzdētie iesali un lāgera raugs, kas nozīmē ilgāku raudzēšanu zemākā temperatūrā — un iesalaināku, tīrāku garšu. Valmiermuižas Baltijas portera recepte godprātīgi slīpēta triju gadu garumā, piedāvājot Latvijas alus baudītājiem astoņas arvien pilnīgākas garšas, līdz beidzot mūsu meistaru brūvējums atzīts par gana smalku esam. Valmiermuižas saimnieks ir pārliecināts, ka arī mūsdienās Baltijas porterim jānes augstu Latvijas alus darīšanas karogs.
Brūvēšana

Porterī izmantotas klasiskās alus darīšanas sastāvdaļas — ūdens, iesala mieži, apiņi un raugs. Valmiermuižas Baltijas porterim izmantoti pieci īpaši sarūpēti iesali. Divus tumšākos no iesaliem pēc izkaltēšanas grauzdē līdzīgi kafijai. Alus rūgtumu izteiksmīgāku padara Vācijā audzēti ‘Nugget’ un ‘Polaris’ apiņi, savukārt aromātu spilgtāku padara dižciltīgie ‘Tettnang Tettnanger’ apiņi.
Baudīšana

Baudīšana
Alus garša vislabāk atklāsies no +14 līdz +16 °C grādu temperatūrā Valmiermuižas īpašajās Baltijas portera glāzēs. Garšā melnas, izteiksmīga grauzdējuma kafijas rūgtums sabalsojas ar žāvētas vīģes un viegli sālītu mandeļu kontrapunktiem, bet tad bagātā buķete lēni iegrimst iesala tumīgumā, lai pēcgaršā dāvātu stipra espresso pamazām gaistošo klātbūtni.