Valmiermuižas alus darītava radījusi vietējo alternatīvu viskijam

Valmiermuižas saimnieka sapnis bija piedāvāt Latvijas alternatīvu viskijam, izturot degalu četrus gadus ozolkoka mucās muižas klēts pagrabā.

Mucu degalus lāsmo zeltaini dzintarbrūnā krāsā. Tā dziļajā smaržā izceļas vilinoši maigs vieniesala viskijam raksturīgs saldums, kā arī meža ziedu, medus, viegli žāvēta persika, ozolkoka un vaniļas notis. Tīrajā, līdzsvarotajā garšā nolasās medains saldums, kokosrieksta, vaniļas, ozolkoka, persika un aprikozes nianses. Ziemassvētku garšvielu nojausmu pēcgaršā iekrāso smalks rūgtums. Mucu degalus malks ir pārsteidzoši maigs un apaļš.

Nopērkams tikai Valmiermuižas tirgotavā, Valmiermuižas vēstniecībā un Valmiermuižas e-tirgotavā.

Kā zināms, „Dievs slēpjas detaļās”, tāpēc mucu degalus radīts ar lielu rūpību un pacietību. Lasi zemāk, kā rodas mucu degalus.

 

Tā pamatā ir treji Valmiermuižas brūvējumi – gaišais, tumšais un ziemas alus. Dedzinot 150 litrus alus mazā kapara dedzinātavā, iegūstam tikai sešus litrus degalus 85 % stiprumā. Tam pievienojam nedaudz ūdens un tad 65 % stiprumā pildām 30 litru Eiropas ozolkoka mucās, kur pirms tam turēts šerijs. Pēcāk tās noglabājam Valmiermuižas klēts pagrabā, un sākas lēns valsis starp degalu un šerija mucu. Četru izturēšanas gadu laikā muca padara degalu zīdaināku un bagātina to ar izteiksmīgu garšu buķeti, savukārt piektdaļa no apjoma iztvaiko – to dēvē par eņģeļu tiesu.

 

Pirms pildīšanas pudelēs Valmiermuižas saimnieks sajauc visus trejus mucu degalus un pievieno tiem Valmiermuižas akas ūdeni, lai iegūtu vajadzīgo 43 % stiprumu. Garšas saglabāšanai mucu degalu filtrējam bez atdzesēšanas, tāpēc var parādīties viegla dūmaka. Šajā laidienā pildītas tikai 900 numurētas pudeles.