Latvisku garšu baudīšana svētkos

Kad novembra mēnesis ietērpjas valsts svētku noskaņās, ir patiess prieks turpināt lielisku draudzību, kas veidojusies, radot un brūvējot īpašus veltījumus īpašiem vīriem, kuri stāv mūsu zemes sardzē ar lielu atbildību un godu.

Svētku nedēļā Valmiermuižas alus ir sarūpējis sveicienu, kurā vēlamies nodot Latvijas dabas varenības, latvisku garšu baudīšanas un patriotiskas draudzības mijiedarbi.

Gaujas ielokā, siltam ugunskuram sprakšķot un latviskām garšām topot, satiekas Zemessardzes 2. Vidzemes brigādes komandieris pulkvedis Gunārs Kauliņš un „Gatavo dabā” pavārs Renārs Purmalis, lai taptu Latvijas dzimšanas dienas svētku maltīte.

Pirmo galdā ceļam bukstiņputru ar alū karamelizētiem sīpoliem un grilētu cūkas pavēderi.

Putra ir spēka avots, kas dod sāta sajūtu uz ilgu laiku. Jau izsenis putra tika celta galdā lielā bļodā veselai saimei, to ēda koka karotēm, vienojoties sarunās par dienā padarītajiem darbiem.

„Gatavo dabā” recepte.

  • Iepriekšējā dienā, apcepot grūbas un aplejot ar ūdeni, ļauj tām uzbriest. Tā saīsina gatavošanās laiku, kas ļoti noder, ja putru paredzēts gatavot pie dabas, tad grūbas gatavosies tikai 5–10 minūtes.
  • Citā katlā liek cepties 3 sarkanos sīpolus, sagrieztus sīkos kubiņos, 50 g speķa un 3 ķiploku daiviņas. Kad viss viegli apcepies, pieber vienu tējkaroti cukura, lai viss karamelizējas.
  • Pēc 2–3 minūtēm lej klāt alu „Savas zemes sargs”, lai maltītei piedotu klāt apiņu aromātu un alus garšas raksturu.
  • Kad tas viss ir pavārījies 4–5 minūtes, liek klāt novārītās grūbas. Apmaisa, liek sāli pēc garšas.
  • Kūpinātu cūkas pavēderi cep uz ugunskura.
  • Cūkas pavēderi pasniedz kopā ar putru.

Otro galdā ceļam oglēs ceptas bietes alus-medus mērcē ar kazas sieru.

Bietes ir ļoti vērtīgas un tās var pagatavot visdažādākajos veidos un garšās.

„Gatavo dabā” recepte.

  • Vidēja izmēra bietes liek cepties oglēs, ik pa laikam tās apgrozot.
  • Kad bietes mīkstas, noliek malā, lai nedaudz atdziest Pēc tam ar nazīti bieti nomizo no melnās, apdegušās miziņas.
  • Bietes atstāj veselas vai sagriež uz pusēm un liek atpakaļ uz uguns sildīties lielā pannā. Īpašam garšas dziļumam leju klāt alu „Savas zemes sargs”, kas dod rūgtumu bietes dabīgajam saldajam garšas tonim. Alum ir jānovārās, līdz paliek pavisam maz.
  • Liek klāt kārtīgu ēdamkaroti ar medu un pasilda, lai veidojas ap bietēm mērce.
  • Kā vienu no svētku ēdieniem, šādu arī pasniedz, liekot klāt cieto kazas sieru.

Trešo galdā ceļam brangu meža gaļas cepeti ar savojas kāpostiem un sakņaugiem.

No meža nācis un mežā gatavots.

„Gatavo dabā” recepte.

  • Aļņa šķiņķi apcep uz uguns no visām pusēm. Liek čuguna katlu oglēs, lai tas silst.
  • Uz uguns apcep sakņaugus.
  • Apcep sīpolus, sagrieztus 4 daļās, uz pusēm grieztus ābolus un speķa gabalu.
  • Leju klāt alu „Savas zemes sargs”, lai veidojas apiņu garšu mērce.
  • Katlā liek apcepto gaļu, apceptos sakņaugus un liek vāku pa virsu, lai viss sautējas 20–30 minūtes.
  • Gaļas gabalu izņem no katla ārā un atpūtina 10 minūtes. Tad to griež plānās strēmelēs un pārlej ar mērci, kas veidojusies sautējoties visam kopā.

Ceturto galdā ceļam karamelizētu rudzu maizi ar dzērveņu un dārza ogu mērci un tecinātu skābo krējumu.

Vidzemē, Priekuļu novadā līdzīgu ēdienu šim sauca „berzumi”.

„Gatavo dabā” recepte.

  • Liek pannā vai katlā nelielos gabaliņos sagrieztu rudzu maizi un to grauzdē.
  • Pieber klāt cukuru, lai maize karamelizējas.
  • Liek katlā dzērvenes, jāņogas un upenes, pievieno klāt nedaudz cukuru. Karsē īsu brīdi, lai neizšķīst.
  • Iepriekšējā dienā treknu Latvijas skābo krējumu sagatavo, liekot uz sietiņa, lai notek liekais šķidrums un krējums paliek īpaši biezs, gluži kā krēmsiers.
  • Desertu kārto bļodā, liekot karamelizētu rudzu maizi, ogas un pa virsu tecinātu krējumu.
  • „Gatavo dabā” rupjmaizes kārtojums gatavs.

Lai labi garšo!