Gadskārtu alus „Jāņi”

Alus kārtīgam saimniekam jābrūvē uz katriem svētkiem, bet Jāņi bez alus nav iedomājami. Valmiermuižas jaunākajā brūvējumā gadskārtu alū „Jāņi” līdz ar Latvijas miežu iesaliem izmantots arī no rudziem gatavots iesals.

Senajam zemkopim katra Jāņu ieraža bija nozīmes pilna – jo tālāk spīdēja Jāņu uguns, jo tālāk pletās svētība. Ja aplīgoja labību, tā labāk auga. Kad saimnieks neiztaisīja alu, tad švaki padevās mieži.

Dar’, bāliņ, miežu alu,
Dod Jāņam padzerties;
Šogad mieži trekni auga,
Alus rūga putodams.

Kā jau labs Jāņu alus, arī šis lieliski saderēs ar saules apaļuma ķimeņu sieru, bet, vakaru īsinot, tam piestāvēs Valmiermuižas siera-kaņepju našķi. Smaržā iesala saldums ar rudzus maizes vīrišķības noti. Jau no pirmā malka jaudīgs apiņu pieteikums, ko līdzsvaro iesalainais pamats ar krāsns speltes aprautu garoziņas nojausmu. Garšai pieņemoties spēkā, buķetei pievienojas karamele un viegls, spirdzinošs ierauga skābums.

Gadskārtu alus „Jāņi” iegādājams tikai Valmiermuižas tirgotavās – Valmiermuižā, Rīgā un Siguldā!