Ziemas saulgriežos aicinām izgaršot īstas Latvijas garšas, svētku galdā ceļot cūkgaļas cepeti Valmiermuižas tumšā dūmalus mērcē pēc Renāra Purmaļa no GATAVO DABĀ receptes.
Sastāvdaļas:
- Cūkgaļas karbonāde ar ādu un nelielu tauku slānīti
- 1 burkāns
- 1 pastinaks
- 3 sīpoli
- 8 rudens āboli
- Sauja kaltētas sēnes (vēlams baravikas)
- 3 pudeles Valmiermuižas tumšais dūmalus
- 2 saujas žāvētas plūmes
- 100 grami sviests
- 3 priežu zariņi
Pagatavošana:
- Visus dārzeņus un cūkgaļu apgrilē uz restēm, lai tie skaisti karamelizējas un apbrūnē.
- Tad visas apgrilētās sastāvdaļas liek čuguna katlā, lej klāt alu. Katlā ieber žāvētās plūmes. Sautē 30 minūtes. Ja nepieciešams, pievieno papildus ūdeni. Sautē vēl 30 minūtes.
- Pēc stundas sautēšanās pievieno 100 grami sviesta, pieliek priežu zariņus un turpina sautēt vēl 20 minūtes. Tad katlu noņem no uguns un atstāj atpūsties 20 minūtes.
- Cūkgaļu liek uz šķīvja un griež šķēlēs. Pārlej ar mērci, kurā cūkgaļa sautējās. Pasniedz ar dārzeņiem, kas sautējās katlā.