Preses ziņas

  • 2019
  • 2018
  • 2017
  • 2016
  • 2015
  • 2014
  • 2013
  • 2012
  • 2011
  • 2010
  • 2009
  • Šo sestdien, 16. martā, pie Valmiermuižas alus darītavas no plkst. 11.00 līdz 15.00 svinēsim pavasara saulgriežus, andelēsimies tirdziņā „Gardu muti”, kā arī izzināsim garšu daudzveidību. Dalību tirdziņā pieteikuši teju 120 mājražotāji un amatnieki!

    Pavasara saulgrieži tiek daudzināti laikā, kad dienas garums sāk pārspēt nakti. Pēc ziemas miera uz andeli pulcēsies tirgotāji no malu malām, kas piedāvās lauku labumus, dzērienus, našķus, kā arī amatnieku darinātas lietas un rotas. Par atbilstošu muzikālo pavadījumu rūpēsies grupa „Daba San”, kas savā muzikālajā daiļradē sapludina seno ar mūsdienām.

    Olas izsenis dažādām tautām ir bijis dzīvības simbols un arī latviešu pavasara saulgriežu tradīcijās tām ierādīta īpaša vieta. Kopā ar Valmieras muzeja saimniecēm krāsosim un ripināsim, kā arī ēdīsim olas, jo līdzās apaļiem plāceņiem, diedzētiem graudiem, tās ir galvenais Lielās dienas ēdiens, kas simbolizē saulīti.

    Esam parūpējušies par aizraujošām nodarbēm mazākajiem tirdziņa apmeklētājiem – kopā ar Dabas aizsardzības pārvaldi būs iespēja darināt putnu būrīšus strazdiem. Savukārt radošā darbnīca „Dabas bērns” iemācīs palūktoies uz it kā nevajadzīgām lietām no cita skatu punkta, dodot otro dzīvi audumam. Būs iespēja pagatavot lelles, auduma maisiņus un pat rotas! Lai izzinātu, kā ikdienā ieviest ilgtspējīgus un zaļus paradumus, „Zero Waste Latvija” ieteiks, kā vienreiz lietojamus sadzīves priekšmetus aizstāt ar videi draudzīgākiem. Protams, neizpaliks iepazīšanās vai atkalsatikšanās ar Valmiermuižas staļļa saimi, kā arī viens no svarīgiem Lielās dienas rituāliem – šūpošanās. Pēc seniem priekšstatiem šūpošanās ir saistīta ar auglību, tas jādara, lai labi padotos lopi, lini, kā arī, lai pasargātu sevi no odu un dunduru dzēlieniem.

    Pēc tirdziņa – 16. martā plkst. 16.00 – Valmiermuižas alus virtuvē aicinām uz garšu meistarnīcu „Atslodzes našķis – topinambūrs”. Garšu meistarnīca taps kopā ar „Gardu muti” garšradi un „Labas saknes” meistari Dainu Eglīti-Antonu. Izzināsim topinambūru, spiedīsim sulu, gatavosim smēriņu un asumiņam piešausim cidoniju piparus. Iepriekšēja pieteikšanās līdz 15. martam, rakstot uz info@gardumuti.lv.

    Gadskārtu svinības rīko Valmiermuižas kultūras biedrība. Atbalsta: Valmiermuižas alus darītava, garškopju kustība „Gardu muti”, Burtnieku novada pašvaldība, Valmieras Kultūras centrs, SIA „ZAAO”, laikraksts „Liesma” un tirdzniecības centrs „Valleta”. Gadskārtu svinības un tirdziņi „Gardu muti” pie Valmiermuižas alus darītavas 2019. gadā plānoti četras reizes – pavasara, vasaras, rudens un ziemas saulgriežos. Svinību laikā tradicionālās kultūras saturu papildinās arī ilgtspējīgas, atbildīgas un zaļas dzīvošanas izzināšana.

    Plašākai informācijai:
    Valmiermuižas kultūras biedrība, kultura@valmiermuiza.lv, tālr. nr.: 27337798.

    Aizvērt
  • No šodienas, 14. marta, Valmieras drāmas teātrī apmeklētājiem durvis ver Valmiermuižas teātra kafejnīca – jauna telpa ne vien mūsdienu Latvijas garšu baudīšanai, bet arī dažādām mūsdienu Latvijas laikmetīgās mākslas izpausmēm. Tajā goda vieta ierādīta saimes galdam, kurā atdzimuši vēsturiskie Mežaparka estrādes dēļi un pie kura izcilu maltīti un kultūras programmu baudīt aicināti gan valmierieši, gan pilsētas viesi.

    Ideju par Valmiermuižas teātra kafejnīcu radījusi Latvijas amatu alus darīta “Valmiermuižas alus” sadarbībā ar Valmieras drāmas teātri, un jaunās kultūrtelpas arhitekts ir Austris Mailītis. Šai kultūrvietai ir simboliska nozīme, jo Valmiera ir latviskuma šūpulis, Atmodas pilsēta. Valmiermuižā pie draudžu galdiem darbu sākušas draudžu skolas; šaipusē dzimusi Dziesmu svētku kustība, un nu Dziesmu svētku skatuves dēļi atgriežas Valmierā citādi, pārveidoti – tie kļūst par saimes galdu, pie kura radīt jaunas vērtības.

    “Valmiermuižas alus darītava ir teātra draugs. Jau desmit gadu, kopš mūsu brūža pirmās darba dienas, atbalstām Valmieras drāmas teātri ar brūvējumiem pirmizrādēm, veltām īpašas alus garšas izrādēm un pie mums – Valmiermuižā – esam arī uzņēmuši Valmieras teātra festivālu. Esam pagodināti par aicinājumu sadarbību turpināt plašāk un, radot šo kultūrtelpu, vēlamies, lai kultūras baudītāji un gardēži no Vidzemes un citiem Latvijas novadiem te gūst jaunus iespaidus un iedvesmu lielām idejām,” stāsta Aigars Ruņģis, Valmiermuižas alus darītavas saimnieks.

    Jaunās kultūrtelpas interjerā ar dabiskiem materiāliem un toņkārtām ievīts stāsts par Vidzemes ainavām, vienlaikus atgādinot – laikmetīgais latviskums ir gana košs un smeļ iedvesmu pasaules kultūru pieredzē. Kafejnīcas dvēsele ir garais saimes galds. “Galds, tāpat kā teātra skatuve, ir mūžīgi mainīgs. Tam ir sava scenogrāfija, katru reizi cita; tas pulcē ap sevi saimi, draudzi, domubiedrus; pie tā atrodas vieta ikvienam neatkarīgi no vecuma, dzimuma vai tautības. Tā ir skatuve, bāra lete un saimes galds – katram pēc sirds vajadzības,” skaidro arhitekts Austris Mailītis.

    Valmiermuižas teātra kafejnīca veidota kā daudzveidīga kultūras telpa, kurā iespējams baudīt ne vien izcilu latviskas garšas maltīti, bet arī dažādus kultūras un mākslas pasākumus. Kafejnīcā darbosies mākslas galerija, kur varēs aplūkot latviešu mākslinieku darbu izstādes, notiks arī koncerti un pašmāju spēlfilmu un dokumentālo filmu kinoseansi, tikšanās ar filmu radošajām komandām. Savukārt nedēļas nogalēs Valmiermuižas teātra kafejnīca uz bērnu rītiem un animācijas filmu seansiem pulcēs ģimenes.

    Kafejnīcas ēdienkarte piedāvās aizraujošu garšas ceļojumu, kurā īpaša loma atvēlēta tieši desertiem. Tos no Latvijas dabas un zemes veltēm radījuši Valmiermuižas šefpavārs Uģis Veits un Valmiermuižas kūkmeistare Madara Puķe.

    Valmiermuižas teātra kafejnīca gaidīs viesus katru dienu no plkst. 12.00 līdz 23.00, izņemot pirmdienas. Valmierieši un pilsētas viesi ir aicināti apmeklēt Valmiermuižas teātra kafejnīcas atklāšanas svinību nedēļas pasākumus no 26. līdz 31. martam, tajos ieeja visiem būs bez maksas. Informācija par kafejnīcas kultūras programmu pieejama šeit.

    Papildu informācija:
    Rūta Lapiņa
    Valmiermuižas alus vēstnese
    Tālr. 26534501, e-pasts: ruta.lapina@valmiermuiza.lv

    Aizvērt
  • Pavasara gaidīšanas laiks daudziem saistās ar atslodzes dienām un attīrīšanos, tāpēc aicinām uz garšu meistarnīcu „Atslodzes našķis – topinambūrs” Valmiermuižas alus virtuvē 16. martā plkst. 16.00, kurā izzināsim, kā dažādot savu uzturu šajā laikā. Apgūsim jaunu recepti – piemērotu arī tiem, kuri ikdienā uzturā nelieto gaļu.

    Garšu meistarnīca taps kopā ar „Gardu muti” garšradi un ģimenes uzņēmuma „Labas saknes” meistari Dainu Eglīti-Antonu. Viņas pārliecība ir, ka labums, kas no saknēm nācis, ir tik jaudīgs, ka to nevar atstāt bez ievērības.

    Topinambūrs tiek saukts arī par zemes bumbieri, zemes ābolu, zemes artišoku – tas ir bumbuļaugs, ko lieto pārtikā. Tā dzimtene ir Ziemeļamerika un nosaukums cēlies no indiāņu cilts ‘topinambu’ nosaukuma. Latvijas teritorijā tas ienācis pirms vairāk nekā 200 gadiem. Topinambūrs ir ļoti veselīgs dārzenis, kas satur C un B grupas vitamīnus, dzelzi, kalciju, kāliju, magniju, selēnu, mangānu, fosforu un inulīnu (šķiedrviela, kas baro cilvēka organismam labvēlīgās baktērijas). Topinambūrs uzlabo asinsriti, veicina liekā svara zudumu un nodrošina vēl citus organismam vērtīgus uzdevumus.

    Izzināsim topinambūru – vērtību, pagatavošanas iespējas, gatavosim smēriņu un asumiņam piešausim pašgatavotus cidoniju piparus, lai varētu nogaršot un pacienāt arī mājiniekus. Būs gardi!

    Dalība 15 EUR. Iepriekšēja pieteikšanās, rakstot uz info@gardumuti.lv (vietu skaits ierobežots).

    Pasākumu rīko Valmiermuižas kutūras biedrība. Atbalsta: garškopju kustība „Gardu muti” un Valmiermuižas alus virtuve.

    Plašākai informācijai: info@gardumuti.lv, tālr. nr.: 27337798.

    Aizvērt
  • Latvijas amatu alus darītava „Valmiermuižas alus” pērn aizvadījusi ražīgu gadu, sasniedzot maksimālo brūvēšanas apjomu un 5.36 miljonus eiro apgrozījumu, kā arī audzējot pārdotā alus apjomu par 7%. Uzņēmums šogad attīstīs jaunas alus garšas un eksportu.

    2018. gadā pārdoti 2 254 150 litri „Valmiermuižas alus”. Pateicoties karstajai vasarai un uzticamiem klientiem restorānos un bāros, lejamā alus pārdošanas apjoms audzis par 15%. Augoša interese par Latvijas amatu alus darītavām un to brūvējumiem ir ārvalstu viesiem, kuri ir gatavi nobaudītu kvalitatīvu alu ar skaidri zināmu vietējo izcelsmi.

    Interese par „Valmiermuižas alu” aizvien palielinās arī ārpus mūsu valsts robežām – 5% no izbrūvētā alus pērn pārdoti eksporta tirgū – Igaunijā, Lietuvā, Somijā, Zviedrijā, Dānijā un Īrijā. Tuvāko divu gadu laikā eksporta apjomu plānots palielināt līdz 10% no izbrūvēt apjoma, galvenokārt orientējoties uz Baltijas jūras reģiona valstu un Skandināvijas tirgu, jo Latvijā darītā amata alus kvalitātei tur ir augošs cienītāju loks.

    „Valmiermuižas alus” darītavas saimnieks Aigars Ruņģis: „Pateicoties pašmāju un ārvalstu alus baudītāju pieprasījumam, „Valmiermuižas alus” pērn no februāra līdz novembrim brūvēja ar savu maksimālo jaudu. Valmiermuižā alus brūvēšanas apjomu neplānojam palielināt, tā vietā radīsim vēl bagātīgāku alus garšu klāstu, paliekot uzticīgi kvalitātei un misijai – attīstīt alus baudīšanas kultūru Latvijā un kļūt par atpazīstamu un atzītu Baltijas jūras reģiona amata alu. „Valmiermuižas alus” garšu eksportam mūs nemitīgi mudina arī tautieši ārvalstīs, kuri vēlas baudīt pašmāju alu un lepoties ar to pasaulē.”

    Pērn pieprasījums pēc Valmiermuižas seno iesalu alus garšām audzis četras reizes, kopumā pārdoti 70 583 litri „Valmiermuižas tumšā dūmalus” un „Valmiermuižas klona alus”. „Seno iesalu alum saredzam varenu izaugsmi, jo alus baudītāji meklē arvien izmeklētākas, īpašākas alus garšas. Decembrī, pēc trīs gadu garšas slīpēšanas, sākām piedāvāt „Valmiermuižas Baltijas porteri”. Tas vēsturiski ir pasaulē slavenākais alus stils, kas radies Baltijas jūras, Livonijā krastos, tādēļ tam saredzam eksporta potenciālu,” stāsta A. Ruņģis.

    Jauna tendence ir mazā tilpuma jeb 0.33 litru pudeļu popularitātes pieaugums. 2018. gadā pieprasījums pēc tām Valmiermuižai audzis par 77%, sasniedzot 120 109 litrus. Mazā tilpuma pieprasījums veido jau 7% no kopējā „Valmiermuižas alus” pudelēs pārdošanas apjoma. A. Ruņģis to skaidro ar alus baudīšanas kultūras attīstību un interesi par garšas daudzveidības iepazīšanu, tuvāko trīs gadu laikā plānojot dubultot 0.33 litru pudeļu pārdošanu.

    Pērn par 34% pieaudzis pieprasījums pēc „Valmiermuižas degalus”, ar ko alus baudītājus pārsteidz Latvijas restorāni un ko ārvalstu viesi kā gardu dāvanu pārved mājās – tas iemantojis augošu popularitāti lidostas „Rīga” veikalos. „Valmiermuižas alus” 2018. gadā uzsāka arī Vidzemes mazo darītāju „Tālavas sidra” un „Zilver” vīnu piegādi, lai tos padarītu plašāk pieejamus restorāniem un bāriem visā Latvijā, popularizējot Latvijas amata brūvējumu garšas.

    „Valmiermuižas alus” ir maza muižas alus darītava pie Valmieras, kuras mērķis ir attīstīt alus baudīšanas kultūru Latvijā, ierādot tam goda vietu uz svinību galda. Alus darītava izveidota 2009. gada pavasarī. 100% „Valmiermuižas alus” darītavas kapitāldaļu pieder SIA „Valmiermuižas ieguldījumu fonds”, kas dibināts ar nolūku attīstīt zīmolu „Valmiermuiža” ilgtermiņā, popularizēt Valmiermuižu kā gardēžu tūrisma ceļa mērķi un sekmēt „Valmiermuižas alus” eksportu. 60% fonda daļu pieder alus darītavas saimniekam Aigaram Ruņģim, 24% Austrijas ieguldījumu fondam „Industrieliegenschaftenvervaltungs AG” (ILAG) un 16% Vācijas uzņēmumam „Thinkflink GmbH”.

    Papildu informācija:
    Agnese Ruberte, „Valmiermuižas alus” komunikācijas konsultante
    M.:+371 29337759, e-pasts: agnese@deepwhite.lv

    Aizvērt
  • Šī gada pirmās gadskārtu svinības Valmiermuižā būs 16. martā, kad svinēsim pavasara saulgriežus un andelēsimies tirdziņā „Gardu muti”, kā arī izzināsim garšu daudzveidību.

    Pavasara saulgrieži tiek daudzināti laikā, kad dienas garums sāk pārspēt nakti. Pēc ziemas miera uz andeli pulcēsies tirgotāji no malu malām, kas piedāvās lauku labumus, dzērienus, našķus, kā arī amatnieku darinātas lietas un rotas. Svinību laikā no plkst. 11.00 līdz 15.00 mielosimies, rotāsimies un izzināsim tradīcijas. Par atbilstošu muzikālo pavadījumu rūpēsies grupa „Daba San, kas savā muzikālajā daiļradē sapludina seno ar mūsdienām. Smeļoties iedvesmu latviešu tautasdziesmās un dainās, radošā kopdarbībā viņi rada oriģinālkompozīcijas, apvienojot dažādu tembru vokālus ar dažāda veida mūzikas instrumentu spēli.

    Lai brauktu andelēties uz Valmiermuižu, tirgotājus aicinām pieteikties līdz 11. martam. Tirdziņa nolikums un pieteikuma anketa: www.gardumuti.lv/sazinies.

    Pēc tirdziņa – 16. martā plkst. 16.00 – Valmiermuižas alus virtuvē aicinām uz garšu meistarnīcu „Atslodzes našķis – topinambūrs”. Garšu meistarnīca taps kopā ar Valmiermuižas alus darītavas garšradi un „Labas saknes” meistari Dainu Eglīti-Antonu. Izzināsim topinambūru, spiedīsim sulu, gatavosim smēriņu un asumiņam piešausim cidoniju piparus. Būs gardi! Pieteikšanās, rakstot uz info@gardumuti.lv.

    Gadskārtu svinības rīko Valmiermuižas kultūras biedrība. Atbalsta: Valmiermuižas alus darītava, garškopju kustība „Gardu muti”, Burtnieku novada pašvaldība, Valmieras Kultūras centrs, SIA „ZAAO”, laikraksts „Liesma” un tirdzniecības centrs „Valleta”. Gadskārtu svinības un tirdziņi „Gardu muti” pie Valmiermuižas alus darītavas 2019. gadā plānoti četras reizes – pavasara, vasaras, rudens un ziemas saulgriežos. Svinību laikā tradicionālās kultūras saturu papildinās arī ilgtspējīgas, atbildīgas un zaļas dzīvošanas izzināšana.

    Plašākai informācijai:
    Valmiermuižas kultūras biedrība, kultura@valmiermuiza.lv, tālr. nr.: 27337798.

    Aizvērt
  • Latvijā darīta alus garšas visām gaumēm, pieskaņotas uzkodas un stāsti par alu vairāku stundu garumā ir piedzīvojums, kas neatstās vienaldzīgu nevienu alus baudītāju. Svinot gada jubileju, Rīgas alus kvartāls ir paplašinājis savu tūrisma produktu klāstu ar jaunu gastronomiskā tūrisma maršrutu – Latvijas alus darītavu tūri, kas ved uz Vidzemes mazajām alus darītavām.

    “Rīgas alus kvartāla gada jubileju esam sagaidījuši ar vairāk nekā 200 Latvijas alus garšām, kas atrodamas mūsu krogos un brūvkrogos. Amata alus kustība Latvijā piedzīvo savu uzplaukumu, pērn Latvijā darbu uzsākuši vismaz desmit jauni mazie brūži, šogad plāno atvērties vēl vismaz pieci, līdz ar to tikai likumsakarīgi, ka mēs iepazīstinām alus baudītājus no visas pasaules ar Latvijā darītu alu. Visu pagājušo gadu mēs vedām alus mīļotājus Rīgas alus kvartāla tūrēs, simtiem viesu atklājot bagātīgo alus šķirņu buķeti, ko piedāvā mūsu krogi. Šogad tūres vedīs arī ārpus pilsētas, atklājot īstās Latvijas zemes garšas vietās, kur tiek radīts mūsu nacionālais dzēriens – alus,” stāsta Rīgas alus kvartāla idejas aizsācējs, Valmiermuižas alus saimnieks Aigars Ruņģis.

    Latvijas alus darītavu tūre vedīs uz trīs mazajām alus darītavām Vidzemē – katra no tām ar savu raksturu un alus klāstu. Tos, kuri vēlas atklāt bagātīgo Latvijā darītā alus pasauli, gaidīs Valmiermuižas alus darītava pie Valmieras, alus darītava Malduguns Raunā un Raiskumietis Raiskumā.

    A. Ruņģis: “Valmiermuižas alus darītavā ikvienam mūsu viesim ir iespēja iepazīt bagātīgo Latvijas garšu ēdienkarti, kas veidota atbilstoši gadalaikam un lokālajiem produktiem. Ekskursija pa brūzi alus zinātāja pavadībā, alus degustācija ar atbilstošām uzkodām, kā arī bagātīgas pusdienas Valmiermuižas alus virtuvē ir unikāls veids, kā iepazīt Latvijas alus garšas vietā, kur tās ir radītas un darītas.”

    Krišjānis Zeļģis, Malduguns alus aldaris: “Malduguns alus darītava tapa kā rezultāts mūsu aizrautībai ar alu. Mūsu ikdiena ir dažāda tipa eili, tomēr būtiski ir arī eksperimenti ar visdažādākajām garšām. Bez ierastākiem alus stiliem mums ir alus, kuru sastāvā ir ķiploki, raudzēta bērzu sula, čili pipari. Mēs meklējam jauno Latvijas garšu. Malduguns alus ir garšpilns piedzīvojums, ko aicinām atklāt Latvijas alus tūrē.”

    Donāts Čudorāns, alus brūzis Raiskumietis: “Mums ir svarīgi atklāt reģiona garšas pēc iespējas plašākam alus baudītāju lokam – tieši tāpēc mēs veltām savus spēkus ne tikai alus brūvēšanai, bet arī senā maizes krāsnī cepam sātīgu Latvijas maizi un uz vietas arī kūpinām gaļu. Tās ir klasiskas garšas, kuras papildina viena otru, un to visu iespējams nobaudīt, ciemojoties mūsu alus darītavā.”

    Latvijas alus tūre paredzēta interesentu grupām no 5 līdz 15 cilvēkiem, piedāvājuma paketē iekļautas ekskursijas un degustācijas trīs alus darītavās, vairāku kārtu pusdienas un launags, kā arī transports. Latvijas alus tūres tiek organizētas ar iepriekšēju pieteikšanos, vienojoties pa tālr. +371 20264269 vai info@valmiermuiza.lv.

    Rīgas alus kvartālā apvienojušies desmit krogi, kurus vieno vēlme popularizēt pasaulē Latvijas amata alu un atrašanās vieta apkaimē, kur pirms simts gadiem darbojās trīs lielas un slavenas alusdarītavas – Bier- und Porterbrauerei und Malzfabrik C. Stritzky A.Briāna ielā, C. L. Kymmel alus darītava Bruņinieku un Valdemāra ielas stūrī un Bierbrauerei Gust. Kuntzendorff Matīsa ielas sākumā. Rīgas alus kvartāls ir: Valmiermuižas alus vēstniecība Rīgā, Labietis, Ziemeļu Enkurs, Taka, Walters & Grapa, Vest, Autentika, Zobens un Lemess, Alķīmiķis un Kaņepes kultūras centrs.

    www.beerdistrict.lv

    www.facebook.com/RigaBeerDistrict/

    Papildu informācija: Džeina Šteinberga, Rīgas alus kvartāla komunikācijas konsultante, Dzeina.steinberga@mrsgrupa.lv, +371 29 782 012

    Aizvērt
  • Jau apritējis gads, kopš Rīgā atklāts gardēžu tūrisma galamērķis Latvijas amata alus garšu popularizēšanai pasaulē – Rīgas alus kvartāls, kurā apvienojušies desmit krogi un brūvkrogi. Rīgas alus kvartāla organizētās alus tūres apmeklējuši jau vairāki simti alus baudītāju no visas pasaules, turklāt paplašinājies gan alus kvartāla dalībnieku skaits, gan pieejamo alus garšu klāsts. Svinot jubileju, Rīgas alus kvartāls atklās jaunu Latvijas alus tūri gastronomiskā tūrisma cienītājiem, kā arī piedāvās jaunu īpašo Alus kvartāla jubilejas porteri, ko nobaudīt varēs Rīgas alus kvartāla dzimšanas dienas svinībās 8. februārī.

    “Rīgas alus kvartāls ir lieliska iniciatīva, kas paplašina mūsu tūrisma piedāvājumu. Rīga jau vēsturiski ir bijusi alus darīšanas lielpilsēta, kuras dzērieni ceļojuši tālu uz citām valstīm, savukārt mūsdienās mēs tradīcijām piešķiram arī gastronomisko dimensiju. Kā parādījis Rīgas alus kvartāla pirmais gads, ārvalstu viesiem Latvijā darīts alus ir interesants, līdz ar to ir tikai apsveicama šī iniciatīva, turpināt attīstīt alus tūrismu visas Latvijas mērogā,” norāda Live Riga valdes priekšsēdētāja Vita Jermoloviča.

    “Alus ir latviešu nacionālais dzēriens, un amata alus kustības uzplaukums apliecina, ka varam to nostatīt blakus tādiem tradicionāli par izsmalcinātākiem uzskatītiem dzērieniem kā vīns vai šampanietis. Atnākot uz Rīgas alus kvartālu, Rīgas viesi var pārliecināties, ka Latvijas alus darītāji spēj piedāvāt amata alu visdažādākajām gaumēm. Pie mums, alus kvartālā, ir pieejams, visticamāk, pasaulē plašākais Latvijas amata alus klāsts – vairāk nekā 200 alus šķirnes no gandrīz 30 alus darītavām visā Latvijā, tostarp Rīgas alus kvartāla brūvkrogiem. Atzīmējot Rīgas alus kvartāla jubileju, šogad piedāvāsim unikālu iespēju iepazīt Latvijas alus garšas vietās, kur tās top – turpmāk mūsu alus zinātāji vedīs ne tikai tūrē pa Rīgas alus kvartāla krogiem, bet arī Latvijas alus garšu tūrē pa mazajām alus darītavām,” atklāj Rīgas alus kvartāla idejas aizsācējs, Valmiermuižas alus darītavas saimnieks Aigars Ruņģis.

    Latvijas alus garšu tūrē būs iespējams apmeklēt trīs mazās alus darītavas Vidzemē, visas dienas garumā iepazīstoties ar amata alus noslēpumiem, izbaudot visdažādākās alus šķirnes kopā ar īpaši piemeklētiem ēdieniem, kā arī uzklausot stāstus no mazo brūžu alus darītājiem. Kā pirmās viesus gaidīs amata alus darītavas Valmiermuižas alus, Malduguns un Raiskumietis.

    2018. gadā Rīgas alus kvartāla alus tūrēs devušies gandrīz 300 viesi no visdažādākajām pasaules malām, tostarp Ķīnas, Japānas, Kazahstānas un citām valstīm, kopumā novadītas vairāk nekā 40 tūres. Alus tūrēs bieži viesi līdz ar alus cienītājiem bijuši tūrisma eksperti, kas vēsti par Latvijas bagātīgo alus klāstu nesuši tālu tautās. Pēc viesošanās alus kvartālā somu ceļojumu blogs Finnsaway.com savā plašajā apskatā atzinis, ka “šī ir vieta, kur gūt lieliskāko amata alus pieredzi pilsētā”. Savukārt vācu laikraksts Passauer Neue Presse uzsver, ka Rīgas alus kvartāls ļauj nostādīt alus izsmalcinātību blakus vīnam. “Sajūsmināšanās par amata alus garšām, smalkāko nianšu izgaršošana vairāk pat piestāvētu vīnam, nekā vienkāršībai, kas parasti saistās ar alu,” atzīst vācieši, kurus īpaši pārsteigusi izmeklētu ēdienu piemeklēšana katram alum.

    Atzīmējot Rīgas alus kvartāla jubileju, pie alus cienītājiem nonāks arī jaunais Alus kvartāla jubilejas porteris, kas tapis Valmiermuižas alus darītavā, cenšoties restaurēt reiz pirms simts gadiem slavenā Baltijas Portera garšu. Tā smaržu buķetē uzvēdī pļavas ziedu nianses un grauzdēta iesala saldums, savukārt garšā sajūtamas angļu Ziemassvētku pudiņa žāvēto augļu un saldā kēksa notis, ko līdzsvaro grauzdējuma rūgtā atbalss un laba brendija sildošā klātbūtne. Alus kvartāla jubilejas portera krāsa un putas atgādina melnu kafiju, un to vislabāk baudīt pēc vakariņām kopā ar bagātīgiem krēma desertiem. Pirmo reizi to varēs nobaudīt Rīgas alus kvartāla dzimšanas dienas svinībās 8. februārī no plkst. 18.00 Valmiermuižas alus vēstniecībā Rīgā, pēcāk tas gaidīs alus cienītājus Rīgas alus kvartāla krogos.

    Alus kvartālā apvienojušies desmit krogi, kurus vieno vēlme popularizēt pasaulē Latvijas amata alu un atrašanās vieta apkaimē, kur pirms simts gadiem darbojās trīs lielas un slavenas alusdarītavas – Stritzky, Kuntcendorff un Kimmel. Rīgas alus kvartāls ir: Valmiermuižas alus vēstniecība Rīgā, Labietis, Ziemeļu Enkurs, Taka, Walters & Grapa, Vest, Autentika, Zobens un Lemess, Alķīmiķis un Kaņepes kultūras centrs.

    Papildu informācijaDžeina Šteinberga, Alus kvartāla komunikācijas konsultante, Dzeina.steinberga@mrsgrupa.lv, +371 29 782 012

    Aizvērt
  • Valmiermuižas alus darītava investējusi 10 tūkstošus eiro jaunas zeltera garšas izveidē. Tas tapis ar „Gardu muti” zīmolu, kas izceļ tīras Latvijas garšas.

    Cidoniju-suņuburkšķu zelteris „Jēkabs, Mimmi un runājošie suņi” ir veltījums Latvijas simtgades vērienīgākajai animācijas filmai ar šādu pat nosaukumu. Tas tapis pusgada ilgos garšu meklējumos kopā ar filmu studijas „Atom Art” komandu, kas vainagojies sociāli izglītojošā projektā, daudzinot Latvijā tapušus tēlus un mūsu dabas garšas. „Mūsu pašu multfilmu varoņi nāk talkā popularizēt Latvijas garšas. Mums ir savi animācijas filmu varoņi un mums ir savas garšas, ar kurām varam lepoties šajā globalizācijas laikmetā. Šādi mēs vēlamies stāstīt par Latvijas garšu unikalitāti un daudzveidību,” atzīmē Valmiermuižas alus darītavas saimnieks Aigars Ruņģis. „Gardu muti” cidoniju-suņuburkšķu zelterī „Jēkabs, Mimmi un runājošie suņi” Valmiermuižas akas smeltajā ūdenī saspēlējas Latvijas bioloģiskā cidonija, gurķis un garšaugu dārzos izlolotais suņuburkšķis.

    Dzēriens pildīts 0,33l pudelēs un ir iegādājams Valmiermuižas tirgotavās – pie alus darītavas un Rīgā. Galvaspilsētā arī universālveikalā „Stockmann” un „Kino Bize”, kā arī Valmierā „3D Cinema”. Animācijas filmas pirmizrāde ir 2019. gada 30. janvārī, savukārt kinoteātros visā Latvijā tā būs skatāma no 1. februāra.

    Valmiermuižā jau iepriekš realizēti sociāli izglītojoši kopprojekti. Sagaidot izcilā dzejnieka un dramaturga Raiņa 150. dzimšanas dienu, filmu studija „Rija” 2014. gadā izveidoja pilnmetrāžas pasaku filmu „Zelta zirgs”, kas labi zināmo varoņu piedzīvojumus iezīmēja jaunās krāsās. Par godu filmas pirmizrādei Valmiermuižas alus darītava radīja īsteni latviska spēka avotu – iesala dzērienu „Zelta zirgs”.

    „Gardu muti” ir garškopju kustība, kas godā Latvjas garšas, atminoties bērnību, jo tieši tur meklējamas vistīrākās garšas! Ar „Gardu muti” zīmolu tapušie dzērieni ir darīti no Latvijas dabā rodamām veltēm, top Valmiermuižas alus darītavā un visplašākajā klāstā pieejami tās tirgotavās Valmiermuižā un Rīgā.

    „Valmiermuižas alus” ir maza muižas alus darītava pie Valmieras, kuras mērķis ir attīstīt alus baudīšanas kultūru Latvijā, lai atgrieztu alu uz svinību galda. Alus darītava tirgū ienāca 2009. gada pavasarī. 100% „Valmiermuižas alus” darītavas kapitāldaļu pieder SIA „Valmiermuižas ieguldījumu fonds”, kas dibināts ar nolūku attīstīt zīmolu „Valmiermuiža” ilgtermiņā, popularizēt Valmiermuižu, kā gardēžu tūrisma ceļa mērķi un sekmēt Valmiermuižas alus eksportu. 60% fonda daļu pieder alus darītavas saimniekam Aigaram Ruņģim, 24% Austrijas ieguldījumu fondam „Industrieliegenschaftenvervaltungs AG” (ILAG) un 16% Vācijas uzņēmumam „Thinkflink GmbH”.

    Informāciju sagatavoja: Rūta Lapiņa, Valmiermuižas alus darītavas vēstnese,
    +371 26534501, ruta.lapina@valmiermuiza.lv

    Aizvērt
  • Garškopju kustība „Gardu muti”, iedvesmu smeļoties Latvijas kino, kur tiek izgaismoti mūsu pašu stāsti un radīti mūsu varoņi, kopā ar filmu studijas „Atom Art” komandu, ir radījusi īpašu veltījumu Latvijas simtgades vērienīgākajai animācijas filmai – cidoniju un suņuburkšķu zelteri „Jēkabs, Mimmi un runājošie suņi”.

    Ģimenes filmas pamatā ir Luīzes Pastores grāmata „Maskačkas stāsts”, par kuru autore saņēmusi Latvijas Literatūras gada balvu. Filmas varoņu piedzīvojumi aizved uz it kā tik tuvās, bet vienlaikus tālās, Maskavas forštates ieliņām un pagalmiem, kuros lekni zeļ arī suņuburkšķa ceri. Tieši tamdēļ „Gardu muti” Latvijas simtgades vērienīgākajai animācijas filmai veltītajā zeltera rotaļīgajā garšā saspēlējas enerģiskā cidonija, laiskais gurķis un noslēpumainais suņuburkšķis, līdz ar šķipsniņu bioloģiskā cukura un dzirkstošiem ogļskābās gāzes burbulīšiem. Suņuburkšķis, kas īpaši audzēts Latvijas garšaugu dārzos, piešķir zelterim maigu anīsa garšu un aromātu.

    „Mūsuprāt, filmai ir sava īpašā garša. Mēs gribējām noķert to un dāvāt bērniem vasaras sajūtu, kas redzama filmā – brīnumu, brīvības, uzņēmības un neticamu piedzīvojumu pilnu. Un zelteris ir brīnišķīgs veids, kā to pārvērst īstā, patiesā garšā. Mums ļoti patīk vietējie ražotāji un ir svarīgi, ka zelteris top no dabīgām, veselīgām un vietējām sastāvdaļām. Tāpēc arī vēlējāmies sadarboties tieši ar „Gardu muti”,” atzīmē animācijas filmas „Jēkabs, Mimmi un runājošie suņi” producente Sabīne Andersone.

    Zeltera pudelītēm esam piešķīruši papildu vērtību, lai tās mazajiem vietējā kino mīļiem sniedz ne tikai veldzējumu, bet arī atsauc atmiņā filmā redzēto un dzirdēto. Tās kalpo kā patīkama izklaide, jo zeltera pudeles kļuvušas par mūzikas instrumentiem. Uz aizmugures etiķetēm ir norādītas notis – nepieciešamas trīs zelteru pudeles, lai ar tām varētu nosvilpot fragmentu no „Runājošo suņu dziesmas. Ierobežotā skaitā ir pieejamas nostalģiski simpātiskās un balti emaljētās 250 ml „Gardu muti” krūzītes ar filmas tēliem.

    Animācijas filma tapusi studijā „Atom Art” un uz lielajiem ekrāniem nonāks 2019. gada 1. februārī.

    „Gardu muti” ir garškopju kustība, kas godā Latvjas garšas, atminoties bērnību, jo tieši tur meklējamas vistīrākās garšas! Ar „Gardu muti” zīmolu radītie dzērieni top Valmiermuižas alus darītavā un visplašākajā klāstā pieejami tās tirgotavās Valmiermuižā un Rīgā. Zelteri, morsi, vēstējas un garšūdeņi tapuši no vietējām, dabīgām izejvielām, neizmantojot krāsvielas un citus mākslīgus brīnumus.

    Plašākai informācijai:
    Liene Bergmane
    Gardu muti vēstnese
    +371 29777268, info@gardumuti.lv

    Aizvērt
  • Valmiermuižas parku par kultūrvietu varam uzskatīt jau kopš 18. gadsimta otrās puses, kad pilī saimniekoja ģenerāliene Magdalēna Elizabete fon Hallerte. Valmiermuižas parks ir nominēts Latvijas sabiedrisko mediju gada balvai kultūrā „Kilograms kultūras” nominācijā „Kultūrvieta”.

    Skatītāju ziemas balsojums rit līdz 18. janvāra plkst. 23.59. Balsot iespējams vienu reizi dienā, autorizējoties ar savu sociālo mediju profilu vai e-pastu.

    „Valmiermuižas kultūras biedrība”, kas rosās parka apdzīvošanā, aktīvi iesaistās kultūrvēsturiskās vides saglabāšanā un atjaunošanā, piemēram, sadarbībā ar vietējo LEADER iniciatīvas grupu un finansējumu pēc vēsturiskiem 19. gs. analogiem Valmiermuižas pils parkā 2014. gadā tika izveidots rotaļu un atpūtas laukums, kas harmoniski iekļaujas muižas vidē. 2018. gadā, paplašinot pasākumu iespējas parkā, tika izveidota koka nojume, kas pieejama pasākumu organizēšanai – iekļaujoties kopējā pasākumu programmā. Jaunizveidotā nojume dod iespēju parkā organizēt kino vakarus, ko jau aizsākām pērn ar filmas „Baltu ciltis” seansu.

    Lai iepazīstinātu vietējos iedzīvotājus un viesus ar dažādām kultūras vērtībām, kopš 2012. gada parkā tiek organizētas latviešu gadskārtu svinības un tirdziņi „Gardu muti”. Mājražotāju un amatnieku skaits aug ik gadu – pašlaik tirdziņā vidēji sapulcējas ap 100 tirgotājiem. Ikvienam apmeklētājam tiek piedāvāts iesaistīties tradicionālajās darbnīcās, kuru laikā iespējams gūt iemaņas dažādos senos amatos, kā arī radoši darboties. Folkloras programmas ietvaros viesiem ir iespēja iet rotaļās kopā ar zinošiem folkloras kopu dalībniekiem, tādā veidā arī aktīvi iesaistīties un izzināt tradicionālo kultūru.

    Gada lielākais un krāšņākais pasākums ir etnofestivāls „Sviests”, kas top sadarbībā ar Kultūras menedžmenta centru „Lauska”. Tas atspoguļo tradicionālo kultūru un dažādas tās izpausmes – mūziku, amatniecību, kulināriju – viss, kas balstās savā tiešajā, vietējā vidē un tradīcijā, un līdz ar to var būt saprotams un baudāms arī mūsdienu cilvēkiem, kuri dzīvo šajā pašā teritorijā. Sviests – tā ir tīra manta, labākais, ko no piena var pagatavot. Mūsu margarīna laikmetā aicinām apzināties un atgriezties pie laika pārbaudījumu izturējušām, īstām vērtībām, kuras varam baudīt un ar kurām varam lepoties. Tieši to arī mūziķi dara etnofestivālā – viņi izpēta un izzina seno tradicionālo mūziku un kuļ, kuļ, kamēr parādās pati būtība, kas mūsdienās ir aktuāla un nedzirdēta. Nākamais etnofestivāls „Sviests” norisināsies 2019. gada 15. jūnijā.

    Balsot var līdz 18. janvāra plkst. 23.59. Aicinām noskatīties arī sižetu par kultūrvietu – Valmiermuižas parks.

    Plašākai informācijai: Valmiermuižas kultūras biedrība, kultura@valmiermuiza.lv, tālr. nr.: 27337798

    Aizvērt