Iesala liķieris

Ar īpašu rūpību izlolotais Valmiermuižas iesala liķieris nu ticis pie savas skaistās etiķetes.

„Ja reiz liķieri var gatavot no kafijas, olām, krējuma, ogām, tad kāpēc gan to nevarētu gatavot arī no iesala?”, reiz nodomāja Valmiermuižas alus darītavas saimnieks. Sacīts – darīts! Liekot lietā mūsu degalu un pašu vārīto iesala mērci, radīts Latvijā pirmais iesala liķieris, kurš darīts 19,5 % stiprumā un pildīts 350 ml pudelē.

Liķiera pamatā ir  Valmiermuižas degalus, kam rūpīgi izsvērtā attiecībā pievienota Valmiermuižas iesala mērce. Saldais našķis sapildīts mucā un apmēram desmit dienas nolikts glabāties. Lai garšas vienmērīgāk sajauktos, laiku pa laikam muca tiek rūpīgi sakratīta. Brīdī, kad garša tiek  atzīta par labu esam, iesala liķieris tiek rūpīgi pildīts pudelē. Kā tas varētu garšot? Garšā būs jaušams grauzdētas rupjmaizes saldums un karameles maigums, bet pēcgarša ieskandinās viegla apiņu rūgtuma nojausmu

Iesala liķieris ir unikāls ar to, ka tas top tikai no četrām alus sastāvdaļām – ūdens, iesala, apiņiem un rauga. Tas itin nemaz nesatur cukuru, tikai dabīgo iesala saldumu. Zīmīgi, ka laiks garšai nāk labumā, tamdēļ to var glabāt īpašām svētku maltītēm vai vest kā smalku ciemakukuli uz tālām zemēm.

Saldummīļiem liķieri iesakām baudīt pēc maltītes kā saldu daidžestīvu (vēdera sajūtu/gremošanas uzlabotājs pēc maltītes) vai smalku punktiņu uz i sirsnīga vakara noslēgumā. Lai sajustu pilnīgu aromātu un garšu, to pasniedz 40ml tulpes formas glāzē uz kājiņas +16 – 18 °C.

Iegādājams abās mūsu tirgotavās, Rīgā un Valmiermuižā, kā arī SKY, Stockmann un lielākajos Elvi veikalos.