Kokmuiža Kurakao Witbier

Nevarot sagaidīt iespēju sildīties pirmajos pavasara saules staros, Kokmuižas eilu darītavas meistari radījuši spirdzinošu veldzējumu.

Pikantais beļģu kviešu alus tipa eilu – „Kurakao Witbier” ir alus meistaru pirmais vārījums, kas darīts pēc labākajām beļģu kviešu alus tradīcijām.

Apceļojot Ameriku un radot četras īpašas Kokmuižas garšas no Amerikas apiņiem,  Kokmuižas izzinātāji, meklējot pasaules alus garšu daudzveidību, nu piestājuši Beļģijā, kur iedvesmojās no beļģu fermera dēla Pjēra Selī (Pierre Celis) vēlmes 20. gadsimta 50. gados atjaunot seno beļģu stila kviešu alu. Atlocīja krekla piedurknes un ķērās pie darba, lai radītu  vieglu, spirdzinošu un aromātisku beļģu stila kviešu alu –  „Kokmuiža Kurakao Witbier”.

Līdz ar  Pilzenes un kviešu iesalu misai pievienotas arī auzas, kas piešķir alum īpaši zīdainu un bagātīgu garšu. Savukārt eila garšas un smaržas buķeti bagātina Kurakao salā augošo apelsīnu miziņas un fakts, ka vārīšanas beigās kopā ar apiņiem pievienots arī koriandrs.

Kokmuižas aldari sastāvdaļas šim brūvējumam nav taupījuši, un neskatoties uz spirdzinājumu, ko sniedz „Kurakao”, tas ir arī īpaši izteiksmīgs. Ielejot glāzē, tas sparīgi uzputo.

Burtiski tulkots, vārds „witbier” latviski nozīmē „baltais alus” un patiešām – vēsumā nenofiltrētā rauga daļiņas padara alu necaurspīdīgi dūmakainu.

Aromāts: viegli medains saldums ar piparkūku un apelsīnu niansēm.
Garša: zīdaini bagātīgs ar savdabīgu citrusu rūgtenumu un koriandra piparīgumu. Garša būs vispilnīgākā baudot to 5-6 °C temperatūrā no Kokmuižas eilu darītavas stikla glāzes.
Kopējā sajūta: viegls, spirdzinošs un aromātisks.Iesakām ar viegliem jūras velšu ēdieniem un svaigiem kazas sieriem.
Alk. tilp. – 4,9 %

Visus Kokmuižas eilu darītavas brūvējumus – „Kaskādes krāces”, „Trīs čiekuri”, „Mozaīka”, „Biezoknis” un „Witbier” iespējams iegādāt abās mūsu tirgotavās – Rīgā un Valmiermuižā.