Miķeļdienas tumšais medalus

Par godu Miķeļdienai darīts tumšais medalus ar Latvijā ievāktu liepziedu medu!

Ak tu sila Miķelīti,
Tavu saldu alutiņu:
Vienu malku nodzēros,
Visas krūtis nodimdēja
/L.t.dz./

Sendienās Miķeļi jeb rudens saulgrieži bija gada dāsnākie svētki, kad galdi vai lūzuši no pārpilnības, jo pēc čakli nostrādātas vasaras zemnieki mielojušies ar sava darba augļiem. Miķeļdienai par godu esam izbrūvējuši pilnmutīgu tumšo medalu, kas garšas bagātībai saldināts ar Latvijā ievāktu liepziedu medu. No šīs pudeles malks jānolej Jumim, lai ražīgs arī nākamais gads.

Kā garšo Miķeļdienas tumšais medalus?

Alus ir garšā izteikti tumīgs ar viegli saldām medus notīm. Aromātā jaušams medaini silts vasaras pilnbrieds.

Kā tiek gatavots Miķeļdienas tumšais medalus?

Alus brūvēšanā izmantoti trīs iesali – Pilzenes, Minhenes un tumšais karameļu iesals. Gan garšu, gan aromātu bagātina divu veidu apiņi – ‘Hallertauer Nugget’ un ‘Hallertauer Mittelfrüh’. Alus noguldīts 45 dienas un dabīgi, nesteidzīgi raudzēts stiprumā līdz 5,6 %. Pēcāk tas tiek filtrēts un nobeigumā garšas bagātībai tam tiek pievienots Latvijā ievāktu liepziedu medus.

Ar ko Miķeļdienas tumšais medalus ir īpašs?

Alus saldināts ar Latvijā ievāktu liepziedu medu. Liepziedu medus izvēlēts, jo ir garšā maigs, ar patīkamu aromātu. Liepa latviešu folklorā ir enerģētiski ļoti spēcīgs koks, kas cilvēkiem dod vēlmi dzīvot un cīnīties, dziedējot it visu. Liepziedu tēja un medus ir pirmās zāles pie saaukstēšanās. Liepa redzama arī Valmieras pilsētas ģerbonī.

Kā baudīt Miķeļdienas tumšo medalu?
Iesakām baudīt atdzesētu + 10 – 12 °C, malkojot to no Valmiermuižas alus stikla glāzes.

Miķeļdienai veltītais brūvējums iegādājams abās Valmiermuižas alus tirgotavās: Rīgā un Valmiermuižā.