Kulinārās meistarklases etnofestivālā SVIESTS

Piecās garšu darbnīcās varēs izzināt produktus, kuri no seniem laikiem ieņēmuši īpašu vietu mūsu senču uzturā.

Gada lielākajā notikumā Valmiermuižā – etnofestivālā „SVIESTS” – ikvienam interesentam būs iespēja iepazīt tradīcijās un senatnē sakņotu kulināro mantojumu, kā arī pašam iemēģināt roku dažādās prasmēs.

No seniem laikiem piens un maize nemainīgi ieņēmuši īpašu vietu cilvēku uzturā. Sviesta kulšanas un sūkalu izmantošanas meistarklasē varēs sakult sviestu un uzzināt, kas jādara, lai meitām būtu baltāka mute. Etnofestivāla apmeklētāji varēs iepazīties un paši darboties ar senajiem sviesta darināšanas rīkiem. Lai akcentētu to, ka tika izmantoti arī blakusprodukti, būs iespēja uzzināt, kā izmantot no sviesta gatavošanas pāri palikušās sūkalas – spēka pienu. Savukārt siers ir īsts mūsu tautas nacionālais produkts, tas saglabājis savu lomu līdz mūsdienām. Katra saimniece to gatavo pēc savas receptes, bet pamatos tā tehnoloģija cauri gadsimtiem nav mainījusies. Siera siešanas meistarklases dalībniekiem tiks atklāti siera gatavošanas noslēpumi.

Maizes krāsns visos laikos bijusi virtuves sirds. Ap to pulcējās sievas, iejauca mīklu, aprunāja notikumus un cepa maizi. Arī Valmiermuižā ir izveidota maizes krāsns no māla kleķa. Etnofestivāla apmeklētājiem būs iespēja pašiem iemēģināt roku karašu cepšanā pēc senām metodēm.

Zemes krāsnis sendienās bija ļoti izplatīts un ērts ēdiena gatavošanas veids. To varēja veikt jebkurā vietā – dzīvesvietā, upes vai ezera krastā, kā arī dodoties tālākos pārgājienos. Zivis šādās zemes krāsnīs pagatavojas ātri 20-30 minūtēs. Tās bagātināja ar dažādām zālītēm. Ēdiens ir garšīgas un arī labs uzturvielu avots.

Savukārt alus ir viens no senākajiem dzērieniem, kas iecienīts gan ikdienā, gan svētkos. Senā alus darbnīcā varēs redzēt brūvēšanas instrumentus, kā arī sekot līdzi alus tapšanas procesiem.

Meistarklase ar dažādajām darbnīcām papildinās reģionālā gardēžu ceļa „Taste HansEATica” piedāvājumu un bagātinās jaunizveidoto Latvijas – Igaunijas tūrisma zīmolu „Livonijas garša”. Senatnīgās noskaņās ieturētajās meistardarbnīcās ir aicināti līdzdarboties tūrisma ceļu „Livonijas garša” un „Taste HansEATica” pieturvietu saimnieki un saimnieces, kā arī citi interesenti – festivāla apmeklētāji.

Līdzdalība meistarklases garšas darbnīcās – bez maksas. „Livonijas garša” un „Taste HansEATica” pārstāvjiem dalību lūdzam pieteikt iepriekš pa tālr. 29334753 vai sūtot e-pastu: zane.kake@vidzeme.lv.

Garšas darbnīcas īstenos Valmiermuižas kultūras biedrība kopā ar Valmiermuižas alus virtuvi, Valmieras muzeja un Drabešu muižas Amatu mājas saimniecēm, podnieci Līgu Merginu un mākslinieku, aldari Uģi Pucenu no Aizputes starpnozaru mākslas grupas „Serde”.

Kulinārās meistardarbnīcas norisināsies „Interreg Igaunijas – Latvijas pārrobežu sadarbības programmas 2014. – 2020. gadam” līdzfinansēta projekta „Livonijas kulinārajā mantojumā balstīta tūrisma produkta izveide un popularizēšana” („Livonijas kulinārais ceļš”) ietvaros.

Etnofestivāls „SVIESTS” jau 16. jūnijā Valmiermuižas pils parkā!