Klona alus spēks

Ar lepnumu galdā ceļam mūsu jaunāko brūvējumu – klona alu, kuram līdzīgu starp mūsu garšām neatrast!

Klona alu savdabīgu padara iesals, kas, sentēvu vīzē rokām pārcilājot, diedzēts un žāvēts uz akmens klona grīdas. Valmiermuižas saimnieks atzīst – to, kā garšoja Latvijas muižās brūvētais alus pirms piecsimt vai pat divsimt gadiem, mēs nezinām un nezināsim. Tomēr tuvoties senajām garšām ir iespējams, ja jaunu radīšanā izmanto ar sentēvu paņēmieniem gatavotas kvalitatīvas izejvielas.

Alus aromātā jūtamas pļavas un svaigi ceptas lauku saldskābmaizes notis. Zem sausnējā, izteiksmīgā vērmeles rūgtuma jaušas pilnmutīga karašas pamatīguma un viegla iesala salduma atbalss.

Klona alū vārīto iesalu diedzē uz īpaša akmens grīdām, divreiz dienā apmaisot ar koka liekšķerēm un milzīgiem, līdz pat 30 kilogramu smagiem dzelzs grābekļiem. Klona iesalu arī kaltē pusotru līdz divas reizes ilgāk nekā parasto. Brūvējot Valmiermuižā klona alu, esam turējušies pie alus tīrības likuma – tikai ūdens, miežu iesals, apiņi un raugs. Tiesa, mūsu slepenajā receptē ir ar krietna riekšava aldaru godaprāta.

Kā tiek gatavots klona alus?

Klona alus ir trīs iesalu un trīs apiņu saspēle. Pilzenes klona iesals gadā par aromāta saldi pļavīgo piesitienu, un tumšais klona iesals dod alum maizes pilnmutīgumu. Klona alus buķetes bagātību papildina arī gaišais karameļu iesals. Alus vārīšanas sākumā pievienojam ‘Northern Brewer’ apiņus rūgtumam un zemes toņiem aromātā. Vārīšanas otrā pusē piešautie ‘Polaris’ apiņi dod svaigu, zāļainu niansi, bet vārīšanas noslēgumā dažas dižciltīgo ‘Tettnanger Tettnang’ apiņu saujas papildina klona alu ar piparotām, augļainām notīm.

Alu iesakām baudīt atdzesētu no +5-6°C, malkojot to no Valmiermuižas alus stikla glāzes.  To var baudīt kā aperitīvu, ar svaigiem govs piena sieriem vai jūras veltēm.

Alu iespējams iegādāt tikai abās mūsu tirgotavās, Rīgā un Valmiermuižā.