Lielās dienas alus

Gadskārtai par godu sabrūvēts makten smaržīgs alus – Lielā diena, kas pudelēs pildīts nefiltrēts.

Sailgojošies pēc vasaras garšas un smaržas, alus meistari sabrūvējuši tik aromātisku alu, lai uzšūpotu vasaru tuvāk saulei, prātu jaucošām dvašām un dāsnai ražai.

Vārot tam pievienoti piparmētrīgi priedīgi apiņi, savukārt aukstajā apiņošanā alu bagātina treju apiņu pušķis, ļaujot smaržā nolasīties mūsu meža ogu valšķīgajām rotaļām ar dienvidzemju augļiem. Nemelosim, sakot, ka otru tik aromātisku garšu starp mūsu brūvējumiem neatrast.

Kā alus tiek gatavots?

Alus brūvēšanā izmantoti trīs iesali –Pilzenes, Minhenes un gaišais karameļu iesals un četri apiņi. Kā pirmie vārot pievienoti piparmētrīgi priežainie Hallertauer Northerbrewer apiņi, bet kad alus gatavs, tā aromāts tiek spēcināts ar aukstās apiņošanas palīdzību – atdzesētam alum raudzēšanas beigās alus mucā tiek pievienoti vēl trīs apiņi – Bavaria Mandarin, Polaris un Hallertauer Blanc, ļaujot smaržā sajust mūsu meža ogu saspēli ar dienvidzemju augļiem (mandarīns, greipfrūts).

Izskatā: piesātināts dzintaru tonis.
Aromātā: mūsu meža ogu valšķīgas rotaļas ar dienvidzemju augļiem.
Garšā: viegls, ar rūgtu un iesalīgu malku.

Alk. tilp. – 4,7 % | IBU – 35 |EBC – 13 | Blīvums/ °P- 11,9

Pateicoties aukstajai apiņošanai, alum ir tik varens aromāts, kas palīdzēs smaržu pumpuram uzplaukt alus baudītāja glāzē. Alu neesam nedz pasterizējuši, nedz filtrējuši. Lai pilnībā izbaudītu alus darītāju meistarību un alus pilnīgo garšu, alu pasniedz Valmiermuižas klasiskajā alus glāzē, atdzesētu no +5 līdz +6 °C.  Alus baudāms ar pirmajiem saules stariem un varen labā kompānijā.  

Gadskārtu alu būs iespējams noprovēt pavasara saulgriežu svinības un tirdziņš „Gardu muti”, kas Valmiermuižas alus darītavas pagalmā norisināsies 17.martā.

Alu iespējams iegādāt tikai abās mūsu tirgotavās – Rīgā un Valmiermuižā. Foto meistars: Roberts Āboltiņš